Pozor, dítě v autě

Lis 29, 2011 | Rodina

Cestujete s dítětem? Rozhodně to není stejné, jako když cestuje dospělý. Už proto, že od 1. května 2010 je povinnost používání autosedačky při přepravě dítěte menšího než 150 cm a lehčího než 36 kg. Přitom stačí, když dítě nesplňuje jen jednu z podmínek, a sedačka je nutná.

S výběrem vhodné autosedačky vám ochotně poradí v každé prodejně. Autosedačka by měla mít evropský bezpečnostní certifikát ECE R44/03 nebo nejnovější ECE R44/04 a měla by být označena atestem. Nepodléhejte proto zdání, že ušetříte, když autosedačku zakoupíte např. u neznámých prodejců na tržištích. Autosedačky mají totiž chránit to nejcennější, co máte – životy vašich dětí.

Jak autosedačku vybírat?

Dobrá autosedačka nemusí být nutně ta nejdražší. I ve střední cenové třídě pořídíte autosedačku kvalitní a splňující svou funkci. Je vhodné, aby byla snadno omyvatelná nebo měla snímatelný potah, který můžete vyprat. Nepřipínejte k autosedačce např. hračky na provázku. Dítě by si neopatrnou manipulací s provázkem mohlo ublížit, případně se na provázku i uškrtit. Volte sedačku barevnou, s obrázky, která sama o sobě zaujme. Můžete dítěti dát do ruky jednoduchou hadrovou hračku, která neublíží a dítě během jízdy zabaví.

Jak zpříjemnit jízdu?

Pokud máte již větší dítě, které komunikuje, případně pozná barvy, můžete s ním hrát během jízdy nenáročné hry, které ho zabaví. Zvolte si např. barvu auta a počítejte, kolik aut dané barvy cestou míjíte. Vítězem je ten, kdo bude mít vyšší skóre. Vhodný je také slovní fotbal apod. Menší dítě zaujmete pohádkou nebo říkankou.

Při cestování s dítětem volte častější přestávky v jízdě. Ty vyplňte krátkou procházkou, kdy se všichni protáhnete a proběhnete po okolí. Během přestávky nechte dítě napít a sníst malou svačinku, aby nemuselo jíst za jízdy. Hrozilo by tak zadušení nebo jiné zranění.

Jezděte opatrně a ohleduplně. Nezapomeňte, že vezete sebe a své děti!