Recepty na tradiční vánoční cukroví

Pro 8, 2011 | Jídlo, Životní styl

Každý rok se snažíme o upečení tradičního, ale i netradičního cukroví. České Vánoce by se nejspíše neobešly bez perníčků, vanilkových rohlíčků a také rumových kuliček s kokosem. Pravdou je, že na všechny tyto vánoční cukrovinky existuje celá řada receptů. Pro inspiraci vám tedy také nějaké přinášíme.

 

Perníková chaloupka

Jak se dělá perníková chaloupka? Možná je to nakonec jednodušší, než se na první pohled zdá. Perníkové chaloupky jsou oblíbenou vánoční dekorací nejen u nás, ale i v zahraničí. Liší se od sebe pouze výzdobou. Češi obvykle svou chaloupku zdobí klasickou bílou cukrovou polevou. Američané jsou známí tím, že vše musí být ve velkém, tedy čím více, tím lépe.

Jak tedy na perníkovou chaloupku?

Na těsto potřebujete:

  • 140 gramů hladké mouky
  • 140 gramů polohrubé mouky
  • 210 gramů cukru
  • 70 gramů medu
  • 2 celá vejce
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 3 špičky kulatého nože sody

Postup práce:

  1. Z ingrediencí vypracujte těsto a vyválejte plát.
  2. Na lepenku namalujte jednotlivé stěny chaloupky.
  3. Vystřihněte a z plátu těsta přesně podle lepenky vyřežte jednotlivé díly.
  4. Upečte.
  5. Upečené pláty pak spojte na lepenku prostřednictvím bílkové polevy.
  6. Jednotlivé díly z vnitřní strany slepte páskou.
  7. Z vnější strany chaloupku ozdobte podle vlastního uvážení.

Vanilkové rohlíčky

Co budete potřebovat:

  • 150 gramů hladké mouky
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 100 gramů másla
  • 50 gramů mletých oříšků
  • 1 žloutek
  • Na obalení další vanilkový cukr a cukr moučka

Postup práce:

  1. Smíchejte mouku s cukrem, žloutkem, mletými oříšky a ručně propracujete a uhněťte těsto.
  2. Dejte alespoň na půl hodinu odpočinout.
  3. Troubu rozehřejte na mírnou teplotu a pečte do růžova.
  4. Jemně horké obalujte v moučkovém cukru a vanilkovém cukru.
  5. Pro ještě lepší chuť můžete užít extrakt vanilkového cukru.
  6. Z těsta vytvarujte malé vanilkové rohlíčky.
  7. Klaďte je vedle sebe na plech (vymazaný a vysypaný, teflonový, či pečící papír) a pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů Celsia po dobu 20 minut. Pozor! Cukroví je zapotřebí hlídat.

Nepečené rumové kuličky

Co budete potřebovat:

  • 500 gramů másla
  • 500 gramů mletých ořechů
  • Cca 50 gramů kakaa
  • 2 lžíce rumu140 gramů cukru moučka
  • Jedno balení kokosové moučky

Postup práce:

  1. Změklé máslo nakrájené na kostičky smíchejte s cukrem a propracujte.
  2. Dále ke směsi přidejte ořechy a kakao.
  3. Vytvořte v těstu důlek a vlijte do něj rum.
  4. Zpracujte hladké těsto a dejte do lednice odpočinout.
  5. Z hotové směsi vytvarujte menší kuličky, které pak následně obalte v kokosu.

A jak pečete vánoční cukroví vy? Máte nějaké své vlastní vychytávky? Podělte se s námi…