Králičí maso zpestří vánoční jídelníček

Pro 13, 2011 | Jídlo

„Už zase králík,“ ošklíbal se Škopkovic kluk ve filmové sérii Slunce, seno…  Buď byl rozmlsaný, a nebo byla matka Škopková prachmizerná kuchařka. Králičí maso je výtečné v jakékoliv úpravě. Navíc je málo tučné a velmi lehce stravitelné. Zkusme jím ozvláštnit vánoční stůl.

 

 

Co je dobré vědět

Nejjistější je králíka koupit (nebo se jím nechat podarovat) od domácího chovatele. Tak máme jistotu, že se jedná o zdravé zvíře – kdo králíky chová, většinou je i sám konzumuje a proto je i dobře krmí. Navíc, chovatel obvykle králíka dodá i s droby: to jsou hlava, játra, ledviny. Ty bývají dokladem zdravého masa.

Nákup mraženého králíka je trochu riskantní. Nikdo nezaručí, jak dlouho v mrazáku pobyl.

Celého králíka nejprve namočíme na 12 až 24 hodin do studené vody a necháme v chladnu vylouhovat. Zbavíme ho pro někoho nepříjemného aroma.

Před úpravou jej naporcujeme. Ostrým silným nožem oddělíme hlavu, přední a zadní běhy, z hrudi odřízneme břišní pláty, hřbet rozsekneme na tři kusy.

Hlavu a břišní pláty využijeme na bujon, do něhož zavaříme knedlíčky z králičích jater. Připraví se obvyklým způsobem, jen je můžeme „nastavit“ semletými bříšky. Tyto játrové knedlíčky jsou velmi jemné a chutnají zejména dětem.

 

Králík stokrát jinak

Je bezpočet způsobů, jak králíka kuchyňsky upravit: jako svíčkovou na smetaně, na paprice se smetanou, jako guláš (chutný je zejména z hrudi a předních běhů). Můžeme jej obalit a usmažit v trojobalu (při nižší teplotě a ve vyšší vrstvě tuku), dusit ho se zeleninou a péci s jakýmkoliv kořením.

Velmi chutná je úprava „na divoko“ – dusíme a v závěru bez pokličky pečeme s nakrájenou kořenovou zeleninou, cibulí, celým pepřem, bobkovým listem a novým kořením.

Nejlépe mu svědčí pečení s tučnějším masem, například s uzeným bůčkem nebo s kouskem vepřové krkovičky. Jen je nutno stále maso podlévat vodou a počít s minimálně hodinou a půl tepelné úpravy.

 

Vyzkoušejte králíka v županu

1 králík

125 g vepřového sádla

1 lžíce kuliček hořčičného semínka

3 cibule

10 celých pepřů

5 kuliček nového koření

4 bobkové listy

sůl

4 lžíce strouhánky

Králíka naporcujeme, osolíme, vložíme na pekáč s nakrájenou cibulí, poklademe plátky tuku a posypeme kořením. Podlijeme vodou a dáme péci. Průběžně kontrolujeme, obracíme a podléváme. Když je maso dokonale měkké, odkryjeme a dopékáme, až zčervená. Pak podlijeme vodou, aby vznikl „sos“ z vypečené šťávy. Každou porci dobře polijeme a posypeme strouhánkou, kterou ještě opatrně pokropíme výpekem. Dáme zprudka zapéci, aby se vytvořila krustička. Takto připraveného králíka podáváme s chlupatými či bramborovými knedlíky a se zelím (sladké i kyselé) nebo s vařenými brambory.