Braňte se před žloutenkou

Úno 22, 2012 | Rodina, Životní styl

Máte strach z nemoci špinavých rukou? Nejúčinnější metodou, jak bojovat s tímto virovým onemocněním, je se mu vyhnout a předejít tak zbytečným zdravotním komplikacím. Pro minimalizaci rizika dodržujte několik zásad.

 

 

Očkování

Vakcíny jsou velice účinné a u malých dětí dokonce součástí očkovacího kalendáře, pokud mluvíme o žloutence typu B. Na možnosti očkování se zeptejte svého obvodního lékaře.

Hygiena

Hygiena patří mezi základní formy ochrany. Jde o nejjednodušší způsob, jak onemocnění předejít. Dbejte na čistotu a učte jí i své děti. Mytí rukou by mělo následovat po použití WC, ale i po výměně plenek u miminek nebo po manipulaci se syrovými potravinami.

Krev

Dbejte zvýšené opatrnosti při jakémkoliv poranění. Žloutenka se u pacientů nemusí nikterak projevovat a přece hrozí riziko nákazy. Rozhodně vás teď nenabádáme k neposkytnutí první pomoci, jen si po jakémkoliv kontaktu se zraněným nezapomeňte umýt ruce nebo použijte desinfekční gel.

Jehly

Dávejte si pozor tetovací salóny a ujistěte se o jejich profesionalitě. Vždy by měli používat kvalitní a sterilní nástroje. Právě moderní piercing a tetování jsou potenciální hrozbou.

Bezpečný sex

Pravidlo, které snad ani není třeba připomínat. Chráněný sex vás ochrání před většinou nebezpečných chorob, žloutenku nevyjímaje. Zapomeňte na stud a zábrany a seznamte děti v rané pubertě se zásadami bezpečného milování.

Jídlo a pití

Hlídejte si svůj talíř a nevkládejte do úst vše, co se vám nabízí. Největší riziko přenosu žloutenky hrozí u potravin, které konzumujeme syrové, a špatně uvařeného masa. Zde platí zásada, že pokud se vám na jídle cokoliv nezdá, nejezte ho. Předejdete tak v lepším případě zkaženému žaludku.

 

Foto: Pixmac.cz