Partnerská nevěra: Děláme stále stejné chyby

Bře 1, 2012 | Rodina, Životní styl

Stále platí stará pravda, že nejkvalitnější sex s nejhlubším prožitkem je s milujícím a milovaným partnerem. Proč je tedy tolik svazků rozbíjeno nevěrou? Nejsou to je muži, i ženy často (a rády) podléhají pocitu, že s milencem je všechno jednodušší a hlavně lepší.

A jen málokterý nevěrník (či nevěrnice) si uvědomí, že do paralelního vztahu se uchylují jenom k prožívání radostí. V každodenním životě by i nový vztah brzy najel do všedních kolejí. Pouze menší část nevěr je způsobena nahodile příznivou situací, jako je nevázaný večírek s alkoholem, stálým kontaktem, a tedy i příležitostí na pracovišti, nebo sexuální nezdrženlivostí jednoho z partnerů. Většina „zahnutí“ je způsobena chybami uvnitř párového vztahu.

Jaké „boty“ ve vztahu nejčastěji děláme?

  • Mylným krokem je „trestat“ partnera odepíráním sexu. Trvá-li to dlouhodobě nebo uchyluje-li se k tomuto trestu žena příliš často, nesmí se divit, že se partner ocitne v jiném loži.
  • Další chybou, tentokráte častěji mužskou, je projevování vlády. Přespřílišné dokazování toho, "kdo je tady pánem", vede k tomu, že zatlačovaná partnerka se pak v cizí náruči pochechtává, kdo vlastně komu co ukazuje.
  • Vyčítání starých hříchů také není cestou k utužení mileneckého svazku. Partner, jemuž jsou zazlívány staré lásky, si třeba v této souvislosti uvědomí, že tehdy to s nimi bylo vlastně hezké a proč by se jim nemohl nyní ozvat a přátelsky si popovídat. Se starými láskami se nejen hezky povídá, ale ani k sexu nebývá daleko.
  •  Ženský způsob nátlaku pomocí slz a prožívání různých chorob, jako je třeba „bolení hlavy“, je rovněž neudržitelný. Ačkoliv milenku možná také občas bolí hlava s cizím manželem ji neprojevuje a ten si pak říká, o co je styk s ní příjemnější.
  • Oboustranně vztah nahlodají každodenní maličkosti, a to kupodivu více než velké starosti. Velké problémy vztah spíše utuží.
  • Obvykle nedoceňovanou chybou je nedostatek něhy. Ta je ve vztahu důležitější než samotný sex. To dobře vědí ženy, ale málokterý muž.
  • Vyčítání chyb je další z komunikačních pochybení, vlastní provinění se tím nenapraví, káraný partner si poučení k srdci nevezme, protože se vnitřně bouří, a v duchu si srovnává zuřícího partnera s věčně usměvavým a milým kolegou či kolegyní v práci.
  •  Další chybou, která na první pohled nevypadá jako chyba, ale skoro jako protimluv, je nadměrná fixace na partnera.
  • Rovněž kritika příbuzných je vnímána jako kritika vlastní osoby.
  • Největší chybou je žárlivost. Jeli někdo žárlivý, nemůže si od tohoto zlého pocitu pomoci, ale musí jej v sobě zadusit tak, aby partner vůbec nic nepoznal. Na žárlivost častokrát nezná ten druhý dosud bezdůvodně pronásledovaný chudák jinou pomoc než opravdovou nevěru, aby si tak dodal pocitu, že konečně má trpět za co.

Foto: Pixmac.cz