Jak vybrat myčku na nádobí

Kvě 2, 2012 | Bydlení

Myčka na nádobí se v českých domácnostech zabydlela už před pár lety. Tehdy stačilo zajít do obchodu, oznámit prodavačce, že chcete myčku a odjeli jste s jedním ze dvou typů spotřebiče, které byly v nabídce. Dnes je situace složitější. Výrobci přicházejí s převratnými technologiemi, nabízejí různé designy i barvy a speciální cenové akce. Jak se v této nabídce zorientovat?

 

Myčka musí pasovat do kuchyně…

Myčka nádobí je sice užitný domácí spotřebič, nicméně by měla dokreslovat celkový ráz kuchyně. Vybírat si můžete z vestavných nebo volně stojících spotřebičů. Vestavné myčky nádobí oceníte, pokud máte kuchyň na míru, nechcete, aby byla myčka vidět a zároveň bojujete s místem. Vestavný spotřebič totiž zabere až o 15 % méně prostoru než volně stojící.

 

… a sedět členům domácnosti

Pořádně se zamyslete nad velikostí a vnitřním uspořádáním myčky nádobí. Pro jednočlennou domácnost nebo rodinu, která nebývá příliš doma, je zbytečná myčka na 12 sad nádobí. Naopak, pokud rádi a často vaříte, máte slušnou zásobu hrnců a nádobí, využijete spíš větší myčku.

 

Speciální programy

Už dávno neplatí, že myčka nádobí hrnce a talíře umyje se spoustou vody, čistícího prášku a energie. Moderní spotřebiče jsou vybavené takovou vychytávkou, jakou je třeba 6. smysl. Tahle specialitka monitoruje celý průběh mytí nádobí a optimalizuje provoz myčky z hlediska efektivity, úspory času a nákladů. Dnešní myčky jsou také běžně vybavené speciálními programy, jako jsou eko, noční tichý režim, extra rychlé mytí, a spousta dalších.

 

Spotřeba energie

I když byste tomu možná nevěřili, myčka nádobí patří mezi energeticky náročné bílé zboží. Právě proto byste měli rychle zapomenout na jakýkoliv jiný spotřebič, než na ten, který má energetický štítek s označením A. Ušetříte tak ročně za provoz nemalé peníze.

 

Za málo peněz hodně muziky?

I když myčka nepatří už dávno mezi nejdražší domácí spotřebiče, přeci jen se jedná o zásah do rodinného rozpočtu. U tohoto zboží se ale nevyplácí šetřit. Naopak, pokud si vyberete od některé z renomovaných značek, sice si za kvalitu trošku připlatíte, myčka vám ale bude bez problémů sloužit i patnáct let.

 

 

Foto: Whirlpool