Jak dobře znáte mozzarellu?

Kvě 9, 2012 | Jídlo, Životní styl

I když se může zdát, že mozzarella je na trhu relativní novinkou, původ tohoto sýra sahá až do 17. století, kdy vznikl v oblasti Kampánie. Čerstvost a chuť tohoto mléčného výrobku zrozeného pod sluncem jižní Itálie si brzy podmanila gurmánské jazýčky Italů a sýr mozzarella se stal jedním z nejreprezentativnějších výrobků italské gastronomické kultury. S oblibou ho ale jedí labužníci po celém světě, Čechy nevyjímaje.

 

Mozzarella získala své pevné místo i v české kuchyni. Její kouzlo a přitažlivost tkví ve spojení lahodné svěží mléčné chuti, jednoduchosti použití a kousku Itálie v každém soustu. S mozzarellou si může každý v kuchyni vyhrát, ať profesionálové nebo kuchaři začátečníci, vhodná je totiž pro studenou i teplou kuchyni. Do salátů i pro zapékání, na pizzu i jen tak na kousek opečeného toustu jako rychlá svačinka. Lze z ní rychle a jednoduše připravit chutné a zdravé jídlo pro dospělé i děti. Je zároveň ingrediencí, která povzbudí vaši fantazii a přinese na váš stůl potěšení a dobrou náladu, tak typickou pro prosluněné italské regiony. Oblíbí si ji všichni ti, kteří milují italskou kulturu a kuchyni, rádi poznávají nové a nebojí se experimentovat a vybočit z každodenní rutiny. Navíc obsahuje zdraví prospěšné minerály vápník a fosfor.

 

Salát Caprese

Klasikou, která přijde vhod při každé příležitosti a je téměř povinností ji někdy v životě vyzkoušet, je salát Caprese. Je jednoduchý na přípravu, ale i přesto se jedná o malou kuchařskou maturitu. V Itálii má každá rodina na tento salát vlastní recept a u každé z nich může chutnat jinak. V čem je tajemství stále stejného, a přesto jiného salátu, nikdy nikdo neprozradí.

Budete potřebovat:
Mozzarella Galbani, čerstvá rajčata, čerstvá bazalka, olivový olej, pepř a sůl.

Základní postup přípravy:
Mozzarellu nakrájíme na plátky. Čerstvá rajčata omyjeme a nakrájíme na stejně silné plátky jako mozzarellu. Střídavě jimi pak poklademe talíř. Přidáme několik lístků čerstvé bazalky, osolíme a opepříme, zakápneme olivovým olejem. Doba přípravy je cca 10 min.

 

Foto: Mozzarella Galbani