Bez čeho se při grilování neobejdete

Kvě 16, 2012 | Jídlo, Životní styl

Grilování řadu Čechů naprosto pohltilo a výrobci se v sezóně nestačí otáčet. Taky milujete tu vůni pečeného masa, opečené bagetky a omáčky, bez kterých se žádné správné barbecue neobejde? Pak určitě nevlastníte jen gril, ale také spoustu doplňků, bez nichž by grilování nebylo to pravé. Jaké grilovací pomůcky by vám doma neměly určitě chybět a bez čeho se v klidu obejdete?

 

Dlouhý kouř

Jak všichni profesionální kuchaři vědí, základem dobrého grilování jsou rozžhavené uhlíky (v případě grilů na dřevěné uhlí). Pokud nemáte zkušenosti s jejich podpalováním, vyzkoušejte speciální podpalovací kostky, bohatě ale postačí pár polínek dřeva nasekaných na drobno, podložených novinovým papírem a posypaných uhlíky. Důležité je po škrtnutí sirkou nechat dřevo pořádně vyhořet a počkat, až přestanou hořet i uhlíky a zůstanou jen do červena rozžhavené. Tato situace je předpokladem pro dlouhé a hlavně zdravé grilování.

 

Hlavně nespálit sebe ani maso

Kdo už někdy griloval, ví, že u roštu je pěkně horko. Proto je lepší používat speciální grilovací pomůcky a zapomenout ve většině případů na klasické kuchyňské nádobí. Určitě se bude hodit dlouhá grilovací rukavice vyrobená ze žáruvzdorného materiálu, speciální kleště a obracečky a pokud se chystáte na grilování menších kousků masa, ryb nebo zeleniny, určitě se neobejdete bez grilovacích misek, tálu nebo kolíbky. Důkazem toho, že zdravá kuchyně pronikla už i do grilování jsou vychytávky, jako je třeba grilovací pánev wok určená pro kulaté grily.

 

Čistota – půl zdraví

Chcete, aby vám gril dlouho sloužil? Pak mu věnujte odpovídající péči. Po každém použití ho nechte nejprve pořádně vychladnout, pak vysypte popel a umyjte odnímatelné části, jako jsou rošty, tály a grilovací jehly. To zvládne i obyčejný přípravek na nádobí. Na co ale budete potřebovat profesionálního pomocníka, je čištění grilu. K tomu byste se měli odhodlat po několika použitích a určitě se vám k tomu bude hodit speciální kartáč a čistič na povrchy, který ze smaltovaného povrchu šetrně odstraní zaschlý tuk a nečistoty.

 

Foto: Vladeko