Přílohy ke grilování

Kvě 25, 2012 | Jídlo, Životní styl

Když se řekne grilování, pravděpodobně se vám vybaví jen grilované maso. Je pravda, že pro řadu lidí celý proces skončí opečením masa, a to je velká škoda. Součástí grilování by totiž mělo být také dobré pití a spousta zajímavých příloh – ať už grilovaných nebo zeleninových. Co se tedy k masu z grilu hodí?

 

 

Pečivo všeho druhu

Pečivo je u grilování neodmyslitelnou klasikou. Prim hrají světlé i tmavé bagety, k zahození není ani opečená topinka a na jazyku se bude rozplývat světlá bagetka opečená na grilu a potřená směsí olivového oleje a česneku.

 

Zelenina nezvýší kalorickou hodnotu

Jestli míváte výčitky svědomí, že jste do sebe při grilování dostali až moc kalorií, buďte v klidu. Pokud jakýkoliv steak doplníte hromadou zeleninového salátu, o svou linii se nemusíte bát. Vyzkoušejte náš recept, salát je hotový za pár minut a je vynikající.

 

Salát s rajčaty a balkánským sýrem

Nakrájejte na menší kousky celý ledový salát, přidejte na polovinu překrájená cherry rajčátka a na drobné kostky nakrájený balkánský sýr. Vše promíchejte a můžete podávat. Jednoduché, ale velmi efektní a ještě lahodnější.

 

Grilované lilky a cukety

I zeleninu ale můžete grilovat a maso skvěle doplní. Skvělý je třeba grilovaný lilek nebo cuketa, obojí stačí před položením na gril nakrájet na silnější plátky a potřít olivovým olejem smíchaným s nakrájeným nebo prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami. Pokud máte čas, nechte zeleninu v oleji odležet několik desítek minut a až pak dejte na gril.

Grilovat můžete i na drobno nakrájenou zeleninu, i tu můžete smíchat s olejovou marinádou. Opékat ji ale budete muset v grilovací misce (jako doplňkový sortiment je nabízí třeba grily Weber).

 

Brambory na sto způsobů

Pro někoho to bude možná překvapení, ale grilovat můžete i brambory a povýšit je tak na delikatesní přílohu. Vždy je pečte vcelku a neoloupané, před položením na rošt je ale pořádně vydrhněte kartáčkem. Pečte zhruba půl hodiny, vhodnější je zabalit je do alobalu. Podávat můžete přelité zakysanou smetanou smíchanou s česnekem a bylinkami nebo jen tak na sucho se solí.

 

Foto: Vladeko