Mohou být na sebe rozvedení manželé hodní?

Kvě 31, 2012 | Rodina, Životní styl

Na třicet tisíc párů ročně odchází od soudního stání s verdiktem „manželství rozvedeno“. Česká republika dosáhla svého zatím historického rekordu – podle údajů statistického úřadu se rozvádí polovina manželských svazků. Jak s bývalým manželem vycházet po rozvodu?

Dospějí-li oba manželé ke souhlasnému názoru, že spolu už nechtějí být, a shodnou-li se zároveň na názoru o další péči o nezletilé děti a vypořádání společného majetku, stane se rozvod rychlým úředním aktem. Dokonce snadnějším, než by byla likvidace společnosti s ručením omezením. Zákon o rodině číslo 94/1963 Sbírky chladnými a přesnými slovy rozebírá, proč a jak se dva lidé rozejdou. Dva lidé, kteří se kdysi milovali, a dnes stojí proti sobě jako strana žalovaná a žalující. Budou už navždycky stát proti sobě? Je možné, aby se z nichž stali přátelé nebo alespoň ne nepřátelé?

 

Co na to psycholog?

„Vše kolem rozvodu je především otázkou kultivovanosti, zregulování emocí. Rozvod je událostí citlivou a někdy minimálně pro jednu stranu i dost bolestnou,“ říká psycholog Ladislav Barták.  „Rozvodů, ke kterým je přistupováno po vzájemné dohodě – sportovně a bezbolestně – je jako šafránu. Některé odborné prameny uvádějí, že doba psychického zotavení po rozvodu může být až pět let. Zpravidla trvá tak dva roky, než všechno přebolí, než se jizvy na duši zahojí a  nepříjemné prožitky se zapouzdří,“ uvádí.

Lze bývalého manžela vymazat z paměti? Udělat tlustou čáru a neohlížet se za ní? „I když svazek končí, není možné bývalého partnera úplně škrtnout ze života. Stává se trvalou částí našeho dalšího bytí, ať to chceme nebo nechceme, ať si to připustíme nebo nepřipustíme,“ připomíná psycholog. „Málokdo umí férově přiznat (i sám sobě), že byly doby, kdy byl partner, od kterého odchází, pro něho velmi důležitý a maloval si s ním budoucnost až do společného stáří.“ Důležitým faktorem je samozřejmě i délka manželství a společné děti.

Není-li bývalý partner „patologická“ osobnost, doporučují odborníci nechat pár let působit hojivý čas a pak s bývalým manželem vycházet – no třeba jako s dobrým známým. „Je pěkné, když rozvedení manželé nezapomenou na svátek či narozeniny toho druhého a popřejí si k Vánocům. Neškodí jednou za čas si zavolat nebo zajít na společný oběd a třeba – s nadsázkou řečeno – pomluvit své společné známé,“ míní psycholog Ladislav Barták.

Vzhledem k počtu rozvodů to asi ani jinak nejde. Aby za pár let nevznikla situace, že u nás nebude mluvit nikdo s nikým.

 

Co na to říct?

  • V 50. letech bylo uzavíráno asi 70 tisíc manželství ročně. Rozvádělo se 10 až 15 % párů.
  • V 70. letech mělo svatbu průměrně 90 tisíc dvojic ročně, 27 až 30  % manželství bylo rozvedeno.
  • Po roce 1990 začala klesat křivka manželství, procento rozvodů narůstalo.
  • V roce 2010 uzavřelo manželství 46746 dvojic, rozvedeno bylo 30 783 párů a celková rovodovost činila 50 procent. (Údaje ČSÚ).

 

Foto: Freerangestock.com