Na dovolenou mohou jet i ti, kteří neuhádnou

Čvn 28, 2012 | Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Hádanka: Je to osmý největší rybník v Čechách. Výstřední pražský krupařský synek Ignác roku 1836 zveřejnil popis příšerné tragédie, která se na jeho březích udála. Hrůzná reportáž plna bezmaželského sexu a končící otcovraždou, podaná v jambickém metru, děsí ovšem jen české maturanty. Otázka zní: O kterou vodní plochu se jedná?

 

 

Odpověď: Máchovo jezero nedaleko České Lípy v Libereckém kraji.

 

Turisté se vrátili

Když odhlédneme od starší lázeňské historie, patřila dovolená na „Mácháči“ v 60. a 70. letech k životnímu stylu. Barevné pohlednice s plachetnicemi pod Bezdězem se najdou v archivech mnohé české domácnosti. Tak jako všechno v 80. letech, i rekreační zařízení kolem Máchova jezera zpustla. Po 90. roce se vyhládlý zájem turistů obrátil za hranice republiky.

Domácí dovolené ovšem zažívají už několik let zaslouženou renesanci. A turisté přijíždějící k Máchovu jezeru někdy žasnou: místo se za poslední dvě desítky let změnilo v rekreační destinaci moderního střihu. Mácháč má co nabídnout, a tak je znovu v kurzu.

 

Aktivní odpočinek

Dovolená u Máchova jezera bude naprosto vyhovovat rodinám s dětmi. V místě jsou možnosti dobrého ubytování všeho typu – stanování, ubytování v chatkách, penzionech, hotelech nebo na privátě.

Břehy jezera jsou písčité, vstup do vody velmi pozvolný, což potěší rodiče malých dětí. Větší se kromě koupání zabaví třeba v plovoucím akvaparku – lezecké stěny, bazén, skluzavky – to vše na vodě. Jezero si mohou návštěvníci prohlédnout z výletních plavidel nebo sami na vypůjčených šlapadlech, veslicích, kanoích nebo surfech. Cyklistické půjčovny nabízejí kola – kraj je ideální pro výlety i nepříliš zdatných kolařů – jen málo zvlněný terén.

V okolí je dostatek atraktivních turistických cílů: například obora Židlov se zubry a jinou zvěří, která byla zřízena v bývalém vojenském újezdu Ralsko, Ralský hrad s výhledem na „skoro polovinu“ Čech a samozřejmě zřícenina Bezdězu, ze které v podvečer tak rád shlížel poeta s romanticky rozervanou duší Ignác, alias Karel Hynek Mácha.

V informačních kancelářích v Doksech a ve Starých Splavech (města spojuje vlak, silnice, lodní doprava a značená Máchova cesta) dostanou návštěvníci mapky a turistické průvodce krajem.

A co ještě?

  • Paintball, plážový volejbal, tenis, kuželky, minigolf
  • Diskotéky, restaurace, bary, kiosky
  • Nudistická pláž
  • Půjčovna motokár, skákadla, dětská hřiště
  • Sportovní rybaření, škola windsurfingu

 

Víte, že…

… jméno po velkém rapsódovi dostal rybník oficiálně až v roce 1961? Předtím nesl název Velký (Dokeský) rybník.

… tvůrci filmu Dovolená s Andělem zde pořídili několik záběrů, které pak sestříhali se scénami od rybníka v Jevanech, čímž diváky dokonale zmátli?

… od roku 2000 se zde koncem prázdnin pořádá plážový festival elektronické hudby „Mácháč“?

 

Foto: Mojetofo.net