Špenátové recepty

Srp 16, 2012 | Jídlo, Životní styl

Špenát nám byl po dlouhá desetiletí vnucován v nechutné rozbředlé formě, kdy jej školní kuchaři zhotovovali zcela bez fantazie. Pro mnoho z nás se proto špenát stal nenáviděnou potravinou. Jenže, i když se vědci v pozitivních hodnotách špenátu spletli o jednu desetinnou čárku, špenát stále náleží k důležitým prvkům našeho jídelníčku.

Srpen je právě jedním z měsíců, kdy zahrádkáři nejen u nás v Česku sklízejí špenát. Je tedy momentálně jednou z nejdostupnějších zelenin. Víte však, jak špenát upravit poněkud kreativněji než ve školních jídelnách?

 

Palačinky se šunkou, špenátem a švýcarským sýrem

Co budete potřebovat na přípravu 8 palačinek:

  • 30 gramů másla
  • 150 gramů mouka
  • 300 ml mléka
  • Sůl
  • 2 vejce

Na náplň:

  • 150 gramů švýcarského sýru
  • 100 gramů vařené šunky nakrájené šunky na kostičky
  • 250 gramů vařeného špenátu

Na bílou omáčku potřebujete:

  • 25 gramů másla
  • 25 gramů másla
  • 250 ml mléka
  • Strouhaný muškátový oříšek
  • Sůl

Postup práce:

  1. Nejprve si připravte těsto na palačinky. Do mísy rozklepněte vejce a přidejte mléko, které vyšlehejte do pěny.
  2. Pak do směsi přidejte mouku a roztopené máslo. Směs vymíchejte do hladkého těsta.
  3. Nakonec do těsta přidejte sůl a nechte na deset minut odstát.
  4. Na rozehřáté pánvi opečte palačinky z obou stran.
  5. V průběhu vaření palačinek si vytvořte bílou omáčku, tzv. jíšku.
  6. Hotové palačinky potřete bílou jíškou, a pak pokryjte švýcarským sýrem, špenátem a šunkou.
  7. Palačinky pak zarolujte a dejte do zapékací misky. Vložte misku do trouby a zapečte (při 200 stupních cca 15 minut).

 

Koláč Tricolora

Co budete potřebovat na výrobu koláče:

Na těsto:

  • 150 gramů másla
  • 250 gramů hladké mouky
  • Sůl
  • 150 gramů čerstvého špenátu
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • Muškátový oříšek
  • 6 lžic olivového extra virgin oleje
  • 250 ml sladké smetany
  • 400 gramů brambor
  • Oregano, sůl, pepř
  • 200 gramů čerstvého hrášku
  • 10 cherry rajčátek
  • 1 lžíci čerstvě nasekané zelené petrželky
  • 3 středně veliké vejce
  • 600 gramů cukety

Postup práce:

  1. Špenát opláchněte a nasekejte. Bez tuku ho orestujte na pánvi. Orestovaný špenát nakonec rozmixujte a dejte stranou.
  2. Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kostičky, které pak na oleji orestujte. Posléze k cibuli přidejte hrášek a vařte jej na mírném ohni doměkka.
  3. V druhém hrnci uvařte brambory ve slupce. Po uvaření dejte vychladnout a oloupejte.
  4. V další pánvi zahřejte propasírovaný česnek. Na něj položte na plátky nakrájenou cuketu a restujte do křupava.
  5. Těsto se připraví z mouky, másla nakrájeného na kostičky, špenátové pyré, vejce a soli. Směs důkladně propracujte do hladkého těsta.
  6. Těsto rozválejte na placku a vložte do kulaté formy s nepřilnavým povrchem. Do těsta několikrát píchněte vidličkou.
  7. Dno formy s těstem pokryjte plátky uvařené cukety.
  8. Druhou vrstvu tvoří uvařený hrášek.
  9. Třetí vrstvou jsou uvařené, oloupané a na plátky nakrájené brambory.
  10. Nakonec vše zalijete omáčkou, kterou vyrobíte smícháním smetany se solí, oreganem, pepřem, třemi vejci a špetkou muškátového oříšku.
  11. Povrch koláče na úplný závěr ozdobte cherry rajčátky.
  12. Takto připravený kláč vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů a nechte péct po dobu 40 – 50 minut.
  13. Upečený koláč Tricolora vyložte z trouby ven, nechte jej vychladnout a servírujte nakrájený na trojúhelníčky.

 

Špenátové gnocchi ponořené v Taleggio sýrové omáčce

Co budete na přípravu pokrmu potřebovat:

Na výrobu noků:

  • 100 gramů hladké mouky
  • 700 gramů vařených rozemletých brambor (pasta)
  • 400 gramů špenátu
  • Sůl

Na omáčku:

  • 250 ml smetany
  • 200 gramů sýru Taleggio
  • Sůl a pepř
  • Na ozdobu pažitku

Postup práce:

  1. Opláchněte špenát a uvařte jej v osolené vodě.
  2. V druhém hrnci uvařte brambory ve slupce.
  3. Uvařený špenát sceďte a vymačkejte, abyste jej zbavili vody. Následně špenát nasekejte na jemné kousky.
  4. Uvařené brambory slijte a nechte vychladnout.
  5. Vychlazené brambory pak zbavte slupky a nastrouhejte na jemném struhadle.
  6. K bramborům přidejte nasekaný špenát, vejce, mouku a sůl. Směs důkladně propracujte a rozdělte na menší části, z nichž vypracujete asi 2 – 3 cm tlusté válečky.
  7. Válečky pak vidličkou naporcujte na stejně veliké malé gnocchi, které následně uvařte v osolené vroucí vodě.
  8. Omáčku připravíte tak, že nejprve odstraníte žlutou kůru ze sýra.
  9. Sýr dále nakrájíte na malé kousky.
  10. Do rendlíku nalejete smetanu, postavíte na oheň a přidáte na kostky nakrájený sýr.
  11. Za stálého míchání necháte sýr ve smetaně na mírném ohni rozpustit.
  12. Ke konci vaření oheň trochu zesilte a přidejte pepř, bílý pepř a sůl.
  13. Hotové noky zalijte Taleggio sýrovou omáčkou a ozdobte čerstvou pažitkou.

 

Foto: Pixmac.cz