Podzimní aktivity dětí

Zář 10, 2012 | Rodina

Dětství nás dospělých bylo spojeno s hraním si venku, dováděním a skotačením na čerstvém vzduchu. Dnešní děti preferují před venkovními aktivitami hry a komunikaci na počítači. A přesto jsou aktivity, které i dnešní děti milují, jsou zdravé, plné dobrodružství a naši potomci se při nich náležitě vydovádí.

S podzimem se dny krátí, už není tak teplo, aby se dalo koupat ve volné přírodě, nastává škola a nové povinnosti. Právě na podzim nás příroda překvapuje svou krásou, barevností a láká nás i naše děti k procházkám, výletům a podzimním aktivitám.

Mezi dětmi najdete asi málo těch, které se nenechají zlákat k pouštění papírových draků. Podzimní větřík si s nimi dokáže náležitě pohrát a děti se vydovádí a vyběhají tak, že večer usnou, jako když je do vody hodí. Ručně vyrobení draci, na které naši potomci neumělými tahy nakreslí křiklavě červené pusy a velké oči, popřípadě jiná autorská dílka, létají většinou nejlépe. A my dospělí si při jejich výrobě zavzpomínáme na to, jak jsme si vyráběli s našimi rodiči ty své krásné papírové skvosty.

Procházky podzimní přírodou, kdy pod nohami šustí různobarevné spadané listí, jsou také k nezaplacení. Pomalu dozrávají kaštany a žaludy. Sbírali je naši rodiče, my a výjimkou nejsou ani naše děti. Vycházka k oboře se srnkami, kdy kaštany a žaludy nakrmíte zvěř, zpestří podzimní den. Vaše děti jistě budou vědět, co s těmito podzimními plody dál dělat. Vzpomeňte si na to, jak jste sami vyráběli postavičky a zvířátka z kaštanů. A když se budou děti přesto nudit, můžete sběr doplnit i o jeřabiny nebo šípky. Ty můžete s dětmi navlékat na nitě a dělat z nich ozdobné korále.

Šípky posbírané po prvním mrazíku můžete i jinak zhodnotit. Nasušené poslouží na zimu pro přípravu zdravých čajů. Posílí imunitu, doplní chybějící vitamín C, a pokud čaj doplníte sirupem nebo ovocnou směsí, krásně chutnají.

Jistě nebudete dlouho vzpomínat, jaké brambory nejlépe chutnají. Ano, jsou to ty pečené v popelu zbylém po ohníčku, na kterém se opékaly špekáčky. Tento luxus večeře pod hvězdami už mnohé děti ani neznají. Opéct si špekáček, jablko, nebo jen topinku ze suchého chleba, uložit brambory do popela a pak si na nich pochutnat. Uvidíte, že si i vaši potomci oblíbí tento rituál. U ohně se dá zanotovat písnička, hrát různé hry. Hlavní je, že jsou všichni spolu a je jim dobře.

 

Foto: Pixmac.cz