Co ženy nemohly dělat ještě před 100 lety

Zář 20, 2012 | Zajímavosti, Životní styl

Mnoho věcí dnes vykonáváme zcela běžně a automaticky, aniž bychom se pozastavily nad tím, že děláme něco výjimečného. I když se dnes možná na emancipaci díváte s jistým despektem, fakt je, že nebýt jí, dodnes by ženy neřídily auta, nestudovaly střední školy (natož ty vysoké), nerozhodovaly o svých vlastních životech a byly by dány napospas mužům.

 

Právo volit

Ano, právo volit a být svéprávnou důstojnou bytostí (nejen pouze věcí anebo něčím majetkem), mají ženy teprve posledních 100 let. Vybojování této možnosti je považováno za vůbec to nejdůležitější, co ženy v minulém století dokázaly. I když dnes volby spíše bojkotujeme, tehdy ženy ocenily mít možnost vybrat si toho, kdo jim bude vládnout.

 

Možnost studovat

Víte, že první dívčí gymnázium ve střední Evropě vzniklo právě u nás v České republice? Tehdy se psal rok 1894 a bylo to něco nevídaného. Žena se přece měla starat o domácnost, muže a měla plodit děti, neměla být vzdělaná. Možnost studovat na vysoké škole pak přišla velmi záhy, i přesto to ženy ještě mnoho let potom na školách neměly vůbec jednoduché.

 

Rozvod

Za vydobytí práva na rozvod si dodnes celá řada mužů trhá vlasy na hlavě. Sotva totiž ženy tuto možnost získaly, svět se obrátil vzhůru nohama. Dříve byl pro ženu rozvod téměř nemyslitelný, rozvádět se mohli (až na pár výjimečných situací) pouze muži. Dnes přitom nejvíce žádost o rozvod podávají právě ženy. Rovnocenné právo rozvodu mohou ženy užívat jen necelých 40 let.

 

Mít svůj vlastní účet v bance           

Mít svůj vlastní účet v bance, dnes zcela normální věc. A vidíte, ještě v roce 1960 to bylo zhola nemožné. Můžete si myslet, co chcete, ale právě USA (do roku 1960) a Velká Británie (do roku 1975) ženám zakazovaly vlastnit svůj vlastní bankovní účet ještě v sedmdesátých letech minulého století. Týkalo se to i možnosti vzít si půjčku anebo hypotéku.

 

Stejný plat

Mít za stejný výkon stejný plat bylo nemožné ještě donedávna. Stejný plat ženy nedostávaly i přesto, že ve skutečnosti muž odvedl práce méně anebo nebyl v práci tak dobrý a kvalifikovaný. Rovnocenné ohodnocení v práci je tedy celkem čerstvou novinkou, která se ještě stále neuplatňuje vždy a všude.

 

Možnost rozhodovat o svém těle

S příchodem pilulkové antikoncepce a také s možností vlastního rozhodnutí o potratu se změnil ženský svět víc než radikálně. I když je toto téma celkem kontroverzní a s nesouhlasem se zde setkáváme nejen u církve, faktem je, že stejné právo rozhodnout se, co se svým životem (a to samozřejmě i s následky) by měl mít nejen muž, ale i žena. Historie pilulkové antikoncepce má již téměř 50 let a možnost svobodné volby potratu má u nás již téměř dvacetiletou historii.

 

Být vojandou

Žena a bojovnice v přední linii? No, tak toto bylo ještě nedávno zcela nemyslitelné. Mužům se představa ženy v první linii vůbec nelíbila. No vidíte a dnes jich je v armádě okolo 20 %. Vůbec první českou plukovnicí se v roce 2007 stala Lenka Mendlíková, která je shodou okolností také i vůbec první českou „vojandou“. Více vojaček než Česká republika má dnes již jen USA, Litva a Francie.

 

Žena v politice

Žena a politika, pojem, který se dohromady skloňuje pouhých sto let. Vůbec první ženu v Parlamentu měli ve Velké Británii 1919. První ženskou ministryni pak měli Dánové v 1924. První prezidentkou se stala na Islandu v roce 1980 Vigdis Finnbogadóttir. I když žen v politice stále přibývá, statistiky říkají, že síly stále nejsou v rovnováze.

 

Foto: Pixmac.cz