Tiše, je čas na spánek!

Lis 9, 2012 | Rodina, Životní styl

Velmi malá miminka tráví většinu dne spánkem. To je moc dobře také pro maminku, která si díky tomu odpočine a nerušeně udělá potřebnou práci v domácnosti. Miminka si musí zvyknout na spánkový rytmus. Trvá to pár měsíců, než si dítě zvykne usínat v pravidelný čas. A proto je nutné, aby unavené mamince v případě potřeby pomohli s hlídáním i ostatní členové rodiny.

Jak postupovat, aby si dítě zvyklo na pravidelný režim spánku?

Dopřejte svému maličkému dostatek čerstvého vzduchu. Spousta miminek usíná nejlépe na procházce v kočárku, kdy k němu proudí čerstvý vzduch a dítě je ukolébáno pravidelným rytmem pohybujícího se kočárku. I doma dobře větrejte místnost, kde dítě spinká. Ukládejte dítě v pravidelný čas. To je důležité zvláště v době od šesti měsíců věku miminka. Do té doby malé dítě usne, kdykoli to potřebuje. Malá miminka lze ukládat ke spánku také do pojízdných košů a tašek. Máte tak své maličké na očích a můžete kdykoli reagovat na jeho potřeby. V teplém období nedovolte, aby se dítě přehřálo, v zimě naopak aby prochladlo. Některá neklidná miminka kladně reagují na tichou hudbu při usínání. Volit lze jak relaxační, tak např. vážnou hudbu. Usínání i pro takto neklidné děti se stává příjemným rituálem. Dobře si rozmyslete, jestli dítě navyknete usínat s vámi. Tohoto zlozvyku se pak dítě těžce zbavuje. Zároveň ale tato „usínací“ půlhodinka nebo jiný časový úsek přispívá k citové vazbě mezi matkou nebo otcem a dítětem. A proto není nikdy na škodu, pokud ji můžete dítěti dopřávat pravidelně. Větší děti uspí pohádka, nejlépe čtená někým blízkým. Pokud to nejde jinak, použijte pohádku na CD.

Samotnému ukládání ke spánku by měla předcházet koupel a po ní večeře. Večerní koupel by měla být v klidném tónu. Větším neklidným dětem, které mají problém s usínáním, můžete do vody přidat odvar z levandule nebo mateřídoušky. Zklidní je a připraví na spánek.

O spánku dětí existuje i krásný a výstižný citát: „Mateřská radost je to, co žena cítí, když všechny její děti spí.“ Něco na tom bude. Stejným štěstím je ale také, když se malý, do růžova vyspinkaný andílek, probouzí.

 

Foto: Pixmac.cz