Baby jóga

Pro 11, 2012 | Rodina

V současné době se víc zaměřujeme na zdravý životní styl. Se zdravou stravou, s životními rytmy a s plánováním volného času souvisí také psychická pohoda. A právě té mají mnozí z nás nedostatek. Rychlé tempo, povinnosti a starosti nám nedávají tolik možností k relaxaci, odpočinku a pohodě.

Proto je v současné době tolik vyhledávaným sportem a psychickým zklidněním právě jóga. I našim nejmenším prospívá fyzická aktivita a duševní uvolnění.  Proto vznikla baby jóga.  Jedná se o soubor cviků, šetrných doteků a jemných masáží, s kterými můžeme začít už v prvních měsících života miminka.  Toto cvičení posílí pouto mezi rodiči a dítětem, zklidní, posílí a harmonizuje jak děti, tak nás dospělé. Dětem přináší hlubší a klidnější spánek, naučí je relaxovat a lépe se vyrovnávat se stresem. Nás rodiče zbaví napětí, stresu a naučí nás, jak si s dětmi hrát a dělat je šťastné.

Řadu rodičů zbaví baby jóga únavy, která souvisí s celodenní péčí o dítě. Je to vzácná chvíle, kdy můžete být spolu s dítětem, zcela se mu věnovat a cítit, jak je vaše maličké šťastné. Naučí vás také, jak zachovat klid v situaci, kdy je situace z laického pohledu nezvladatelná, jak motivovat dítě hlasem, jak ho ukonejšit, když je rozmrzelé, nebo nemocné. Toto nenáročné cvičení je zvlášť vhodné pro děti vzteklé, protivné, negativistické a pro rodiče, kteří nemají tolik zkušeností s výchovou dítěte a neví, jak se svým malým potomkem správně zacházet. Děti, které baby jógou prošly, začínají dříve komunikovat, jsou sdílnější a nemají problém s navazováním vztahů s vrstevníky.

Cvičit můžete, a je to pro začátečníky jednodušší, na speciálně vedených lekcích ve velkých městech. Jejich seznam si můžete vyhledat např. prostřednictvím internetu. Pokud nemáte tuto možnost, lze zakoupit i speciální knihy a průvodce cvičením baby jógy.

Baby jóga tak přispěje také k organizaci vašeho času. Naučíte s ní vaše miminko pravidelnosti, která je pro život důležitá.   

 

Foto: Pixmac.cz