Jak přežít vánoční orgie

Pro 23, 2012 | Jídlo, Životní styl

Taky máte pocit, že o vánočních svátcích naberete nejvíc kil? Nejpozději v lednu se všichni s funěním cpeme do kalhot, sukní a bund, s lamentováním, co jsme to zase provedli. Vánoční orgie však každý rok mnoho lidí dožene až do nemocnice. Soupis diagnóz je jako přes kopírák – podrážděný žaludek, přetížená střeva, žlučník anebo také zánět slinivky. Ptáte se jak přežít tyhle vánoční orgie bez úhony na zdraví?

Nejde o to, abyste si nic nedopřáli, jen všeho s mírou. Vánoční období dává tělu zabrat. V jednom měsíci se koná spousta vánočních večírků, vánočních oslav, rodinných sešlostí, Silvestr a ještě k tomu tři dny vánočního obžerství. Všechny tyto akce jsou ve jménu cukru, tuku a alkoholu. Rok od roku se přitom méně lidí snaží své tělo alespoň trochu resuscitovat a dopřát mu trochu toho zdravého osvěžujícího pohybu. Jenže s takovou se dožije ledna s dojmem, že se proměnil v prapodivný žok.

 

I o Vánocích si hýčkejme svá těla

Adventní půst naši předci nedrželi jen tak zbůhdarma, moc dobře věděli, jak náročné období je na závěr roku čeká, a proto je lepší mít tělo vyčištěno a odlehčeno. Tento zvyk, na rozdíl od jiných, však dnes dodržuje již jen málokdo. Bohužel se pak nesmíme divit, že mnoho z nás funí a heká. Co s tím?

Zakazovat si?

Ne, to nemusíte. Jestli nechcete, aby vám ale bylo těžce, ne-li blbě, zkuste jíst i o Vánocích trochu s rozumem.

  • Kašlete na tradici, pokud daný pokrm nemáte rádi, tak ho prostě nejezte. Nejčastěji se lidé trápí s jezením kapra, kterého nemusí. Další část národa se z obdobných důvodů cpe cukrovím (to aby ho ještě nejedli v létě).
  • Vskutku musí ten váš bramborový salát obsahovat mrkev, hrášek, vejce, haldu majonézy anebo dokonce i salám? Už jste zkusili zcela jednoduchý, ale přesto rychlý bramborový salát s kyselou okurkou a cibulkou? Tento salát se zalije trochou okurkového nálevu, přidá se olivový olej, sůl, pepř a je hotovo. Milovníci majonézy si mohou do salátu přidat i tuto pochutinu (ale s mírou). Uvidíte, jak se vám štědrovečerní večeře hned odlehčí.
  • Jako bonus z odlehčené večeře získáte prostor na sklenku dobrého vína a pár kousků cukroví, aniž byste se cítili přecpaní.
  • Rodinné sešlosti a firemní večírky vám dají zabrat mnohem více. Chcete je přežít bez úhony? Zapomeňte na to, že byste nesnídali! Mnoho lidí, když ví, že jej čeká mnoho jídla, raději nesnídá. To je však velká chyba! Snídaně vám pomůže korigovat vaše chutě, a také se na stůl plný dobrot nevrhnete jako hladoví vlci.
  • V průběhu vánočních svátku preferujte malé talířky a ochutnávání. Dopřát si tak můžete v malém množství mnoho dobrot. Jezte raději méně a častěji.
  • Nic nedojídejte a nejezte ani to, co vám nechutná. Přece se pak ze slušnosti nebudete tři dny válet v křečích …
  • Nezapomínejte na příjem tekutin. Pokud neřídíte, klidně si dopřejte jedno malé pivečko na podporu trávení.
  • K tomu abyste se cítili poněkud lehčeji, vám pomůže i každodenní konzumace 2 – 3 mléčných výrobků s probiotickou kulturou. Pozitivně na náš trakt i tělo působí i vláknina, která tělo očišťuje, nezapomeňte proto v průběhu svátků na ovoce, zeleninu a cereálie.
  • Večer se pokuste cukroví vyhnout, tato doba je ideální pro odlehčené dobroty, kde je méně cukru a rostlinné tuky převažují nad těmi živočišnými.
  • Jestli si chcete udržet dobrou náladu, bez umírněného stravování a pohybu to nepůjde. I když nejste žádní sportovní nadšenci, ne nadarmo se o vánočních svátcích tradují společné rodinné procházky.

 

Foto: Freerangestock.com