Cviky na břišní svaly pomohou s likvidací vánočních kil

Led 8, 2013 | Krása, Zajímavosti

Také váš organismus funguje tak zrádně, že se přes svátky s vaší hmotností nic neděje, a po Třech králích hup – najednou pět šest kilo navíc? Tak patříte mezi nás, které nový rok zahajujeme tradičním shazováním vánočních kil. Což takhle jít na to letos od lesa a k odlehčeným porcičkám jídla přidat zvýšenou porci osvědčeného cvičení? A můžeme začít hned s partií, která je nejvíc náchylná k ukládání „sádlíčka“ – s bříškem.

 

 

Bude to trochu bolet

Tajemství štíhlé harmonické postavy spočívá na třech principech:

  • stravovací režim
  • pohybová aktivita
  • psychická vyrovnanost

Aby bylo cvičení efektivní, je třeba cvičit denně. Cviky na břicho mají tu výhodu, že je můžeme provozovat bez větších nároků na prostor a čas. Třeba i při sledování televize. Zpočátku to moc nepůjde. Břišní svaly asi budou bolet. Jenže už po měsíci by se úsilí mělo na naší postavě odrazit. Což nás povzbudí k dalšímu cvičení.

 

Osvědčená desítka cviků

  1. Postavte se do stoje rozkročeného, ruce podél těla, a do každé ruky uchopte stejnou zátěž a uklánějte se střídavě vlevo a vpravo za rukama. Nezapomeňte zpevnit břicho.
  2.  Posadíme se na podlahu, nohy jsou nataženy, chodidla u sebe. Rukama se pomalu dotkneme špiček nohou. Opakujeme 10krát.
  3. Lehněte si na záda, pravou nohu pokrčte a pravou rukou sevřete zátylek. Levá noha je zdvižená a levá ruka leží podél těla. Zvedejte trup tak, aby se lopatky nedotýkaly země. Pohyb nemusí být větší než tři čtyři centimetry. Opakujte 10krát na každou stranu.
  4. Pokrčte nohy a země se dotýkejte pouze špičkami. Zvedněte horní polovinu těla a vydržte deset sekund. Patnáctkrát to bude stačit.
  5. Položte ruce na zátylek, napněte břicho a zdvihněte napnuté nohy. Potom zvedněte horní polovinu těla a snažte se dostat hlavu co nejblíže zdviženým nohám. Nepokládejte tělo znovu na zem. Opakujte 20krát.
  6. Ležíme na podložce, nohy pokrčené, ruce v týle. S výdechem zvedáme hlavu tak, že lokty tlačíme dopředu a zároveň přitahujeme kolena k trupu. Pak je uvolníme. Zacvičíme 15krát.
  7. Položte se na záda. Rukama se přidržujte podlahy. Zdvihněte nohy a napodobujte jimi jízdu. na kole. Nezapomeňte přitom pravidelně zhluboka dýchat.
  8. Položte se na záda a skrčte nohy. Na první dobu napněte obě nohy kolmo vzhůru a přitom nadechněte vzduch nosem. Na druhou dobu vraťte nohy do původní polohy. Opakujte cvik pětkrát.
  9. Lehneme si na břicho, ruce položíme dlaněmi dolů do úrovně ramenou. Opřeme se o ně a pomalu zdviháme horní část trupu, hlava se dívá dopředu před sebe, část trupu od pasu dolů se dotýká podložky, nohy jsou o ni opřeny špičkami prstů. Pravidelně a klidně dýcháme. V této pozici vydržíme jednu až dvě minuty.
  10. Na závěr se odměňte příjemným protažením v poloze na zádech s pokrčenými koleny a chodidly opřenými o zem. Obě nohy přetočte nejprve na jednu stranu a potom na druhou. Ramena jsou stále přilepená k zemi, ruce upažené. Podle chuti můžete zopakovat.

 

Foto: Pixmac.cz