Nezanedbávejte preventivní prohlídky!

Led 31, 2013 | Životní styl

Když už vznikne nějaký zdravotní problém, může být na jeho řešení pozdě. Nezanedbávejte proto preventivní prohlídky, dokáží vás ochránit před velkým trápením a dlouhou léčbou.

 

Preventivní prohlídky nás doprovází již od narození. První preventivní prohlídka se provádí již ve 14 dnech věku dítěte. V dospělosti se preventivní prohlídky u praktického lékaře provádí, co dva roky. Kromě ní se také provádí stomatologické vyšetření (2 x ročně), preventivní gynekologická prohlídka (každý rok) a tam, kde je genetická predispozice, tak i mamografické vyšetření (od 25 let jednou za dva roky). Dále se provádí v 60 letech vyšetření cholesterolu a tuku v krvi a mezi 50 až 55 lety jednou ročně vyšetření na okultní krvácení, po 55 roku se toto vyšetření provádí jednou za dva roky.

 

Co vás čeká na preventivní prohlídce?

Na preventivní prohlídce u obvodního lékaře vám vezmou krev a moč, které odešlou na laboratorní vyšetření, dále pak vám také změří tlak, zváží, vytvoří EKG (vytvoření srdeční křivky), zkontrolují vaše oči i sluch, a nakonec vás ještě zasypou celou řadou otázek.

Lékař se bude zajímat o různé změny u vás, v rodině, ve vašem životním stylu, jaké máte rodinné zázemí a pracovní zátěž. Následně si vás lékař celého prohlédne, zkontroluje štítnou žlázu, kůži, funkci srdce a plic. Podle predispozice a stávajících chronických problémů, pohlaví a věku, vás také může odeslat na další doplňující preventivní vyšetření, v rámci prevence onkologických onemocnění. Součástí preventivní prohlídky je i kontrola proočkování a případné přeočkování.

Proč to všechno? Nejde pouze o to, že tímto způsobem ušetříte peníze státu a své peněženky, ale hlavně ochráníte svůj život a své zdraví. Existuje hodně nemocí, kterým můžete právě díky preventivním prohlídkám předejít. Bohužel až 60% obyvatel v Česku preventivní prohlídky obchází, a pak na ně dochází…

 

Foto: Pixmac.cz