Děti a dudlík

Dub 17, 2013 | Rodina

Mnozí rodiče si kladou otázku, zda svému miminku dávat, či nedávat dudlík. Toto šidítko často dítě zklidní a pomůže mu usnout, názory na něj se ale liší jak mezi odborníky, tak mezi laickou veřejností.

Pokud vaše miminko dudlík vyžaduje, dopřejte mu ho. Nikdy ho ale dítěti nevnucujte. Rytmické sání dudlíku dítě zklidní, navodí pocit bezpečí a pomůže mu usnout. Řada dětí, kterým je dudlík odpírán, ho nahrazuje palečkem v ústech.

 

Jak s dudlíkem pracovat?

Vždy dbejte na hygienické zásady! Nové šidítko vysterilizujte dle návodu. Vyplivnutý dudlík omyjte pod tekoucí vodou. Řada maminek upadnutý dudlík zvedne, olízne a vrátí dítěti do úst. To by se stávat nemělo. Je lepší nosit náhradní, vysterilizované, dudlíky, abychom nevkládali dítěti do úst dudlík s bacily ze země nebo úst maminky.

Všímejte si také věku, pro který je šidítko vyrobeno. Dnes to již bývá na obalech napsáno. Pro malinké děti je vhodnější dudlík kulatý, později je vhodnější silikonový anatomický dudlík, který nedeformuje patro.

Pamatujte na to, že dudlík je pouze šidítko. Vždy se snažte nejdříve dítě uspokojit sami. Není hladové? Nepotřebuje přebalit, pochovat, nebo jen vyžaduje naši přítomnost? Nebolí ho něco? Až potom přijde na řadu dudlík. Ten nikdy nemáčejte v medu nebo jiných sladkých tekutinách. Zakládali byste tak vašemu potomkovi na zubní kaz a dítě by dudlík bez cukru později začalo odmítat také.

 

Jak odnaučit dítě používat dudlík?

Do dvou let věku by dítě mělo přestat dudlík používat. Jsou děti, které nepoužívají dudlík vůbec, stejně tak ty, které ho odloží již před prvním rokem věku. Některé děti se ale nechtějí dudlíku vzdát ani dlouho po druhém roce života. To může narušit ve vyšším věku, kolem tří let a více, růst zubů. Jak děti odnaučit dudlík používat? Důležitá je trpělivost. Takto velkému dítěti již můžete vysvětlit, že je na dudlík velké, případně si vymyslet malou lest. Řada maminek používá např. domácí mazlíčky a dětem namluví, že pejsek nebo kočička dudlík snědli. Jiní využijí mladší dítě v rodině, kterému dudlík „darují“. Dudlík můžete ztratit na procházce, zapomenout na návštěvě, upustit do něčeho, co dítě nemá rádo. Nikdy neberte dudlík dítěti násilím. Vysvětlujte, zdůvodňujte a brzy zjistíte, že i váš potomek dudlík odloží.  

 

Jak na cucání palce?

Cucání palce, případně ostatních prstů, přechází v zlozvyk, který vede ke špatnému růstu zubů. A proto se snažte dětem cucání palce nedovolit. Jak tomu ale zabránit? Rodiče volí jak drastičtější způsoby, jako je namočení palečků do citrónové šťávy nebo potření medem a pepřem, tak metody mírnější. Malinkým dětem stačí navléci na spaní rukavičky. Lze také dětem zašít rukávy pyžamka, aby se k prstíkům nedostaly. Cucat látku pyžámka většinou děti nebaví. Můžete vyrobit rourky z kartónu, navléci je na ručičky dítěte. To pak nemá možnost dostat se k prstům. Prstíky lze ovázat obinadlem, přelepit náplastí atd. Chce to jen vytrvalost.

 

Foto: Freerangestock.com