Jak na škrábání v krku

Kvě 2, 2013 | Jídlo, Rodina, Zajímavosti

Škrábání v krku patří ke klasickým problémům, které trápí mnoho lidí v jarním a podzimním období. Velké výkyvy teplot a vlhka přispívají k rychlému nachlazení. Škrábání v krku často považujeme za prvotní projev nachlazení, sice tomu tak není, nicméně je to jeden z nejnepříjemnějších příznaků.

Spolu se škrábáním v krku se po čase (anebo zároveň) objevuje kašel, rýma, kýchání, bolest hlavy, ucpaný nos a zvýšená teplota. I když se možná cítíte jako zbitý pes, tak nejvíce protivné bývá právě škrábání v krku, které mnohdy nedá ani spát. Co s tím?

Takovéto nastuzení obvykle člověka trápí 5 až 10 dní. Pomoci si můžete s pomocí volně dostupných léků anebo vám také mohou pomoci staré dobré „babské“ recepty, v těch vážných případech je samozřejmě potřebná návštěva lékaře.

 

Účinné domácí recepty na škrábání v krku

  • Kloktání šalvěje, heřmánku, Vincentky, soli, mateřídoušky anebo sody, krk nejen uklidňuje, ale také zmenšuje bolest, a také působí dezinfekčně.
  • Pijte dostatek tekutin, hlavně bylinné čaje.
  • Slepičí vývar působí jako přírodní antibiotikum, posiluje organismus a snižuje teplotu. Mimo jiné tato polévka podporuje také tvorbu hlenů. Je dobré do polévky přidat i česnek, který její pozitivní efekt posílí. Jestli ji nezvládnete uvařit sami, poproste někoho z okolí a nebo si ji nechte dovézt domů.
  • Cucání různých pastilek a bonbónů. V lékárně si můžete koupit Tantum Verde, Pantenol v pastilkách anebo Vincentku v pastilkách, všechny tyto přípravky krk dezinfikují, uklidňují, zvlhčují a podporují hojivý proces. Cucání klasických anebo větrových bonbonů možná nemá přímo léčivý efekt, avšak zajišťují zvlhčování krku, které zmírňují škrábání a dráždění ke kašli.
  • Priessnitzův zábal je další možností, s níž můžete efektivně bojovat proti škrábání v krku. Tento zábal funguje tak, že kus látky namočíte do vlažné vody, ovinete okolo krku, vytlačíte bubliny vzduchu, přikryjete igelitem a suchou látkou. Takovýto závin byste měli mít na krku po dobu 2 až 3 hodiny, pak zábal sundejte, ale v průběhu dne jej opakujte.
  • Pomoci s bojem škrábání v krku vám může kysané zelí, česnek, cibule, zázvor, med a citrón. Všechny tyto potraviny podporují rychlejší uzdravení, léčbu nachlazení a zmírnění škrábání v krku.
  • Z vitamínů a minerálů vám se škrábáním v krku pomůže zinek, vápník, hořčík, echinacea, B12 a vitamín A. Všechny tyto prvky posilují tělo, zklidňují krk a urychlují léčbu.
  • K podpůrným opatřením patří zvýšení vlhkosti v místnosti, vyhnutí se kouření a alkoholu.
  • Když nic nepomůže, nezbude, než se mrknout do lékárny.

 

Foto: Freerangestock.com