Jak nastartovat tělo po zimě?

Kvě 6, 2013 | Jídlo, Krása, Zajímavosti, Životní styl

Po zimě má většina z nás zanesené tělo toxiny. Poznáte to podle toho, že jste často unaveni, bolí vás hlava, míváte migrény, pocit těžkých nohou a špatnou náladu. Na jaře je proto nejlepší čas na očistu organismu spojenou s posílením imunity. Jak toho docílit?

 

Orgánem odpovědným za detoxikaci těla jsou játra. Odlehčete jim. Snažte se dodržovat dostatečný pitný režim. Zkuste denně vypít dva až tři litry neperlivé vody nebo bylinkových čajů. S bylinkami zacházejte opatrně u dětí, těm podávejte silně ředěné bylinkové čaje. Vhodná je také teplá voda s citronem, kterou začínejte den. Výborně totiž rozproudí organismus. Omezte pití kávy i mléčné nápoje, které nahraďte čistou ovocnou šťávou.

 

Jak je to s jídlem?

Omezit byste měli pečivo, těstoviny a další přílohy. Ke kvalitnímu libovému masu podávejte syrovou nebo dušenou či spařenou zeleninu. Zařaďte do jídelníčku také luštěniny a omezte tučná a mastná jídla. Smažení nahraďte dušením či vařením, využijte potravin, které lze konzumovat v syrovém stavu. Zeleninové a ovocné saláty nahradí nezdravé smažené obědy či večeře.

S imunitou souvisí také naše duševní pohoda. Navštivte přátele, místo vysedávání u počítače si víc povídejte nebo si zajděte na oblíbený film do kina. Pro zvýšení imunity se víc hýbejte, choďte na procházky a začněte se otužovat. Nic ale nepřehánějte. Dopřejte si pravidelný spánek, nahraďte vysedávání u televize venkovními aktivitami. To vše rozproudí lymfatický systém a posílí vaši imunitu.

 

Foto: Freerangestock.com