Migréna. Nenechte se mučit

Čvn 12, 2013 | Zajímavosti, Životní styl

„Mám migrénu,“ vzdychaly bohaté paní továrníkové v prvorepublikových filmech. Snad právě proto bylo v někdejší totalitní společnosti poněkud nepřístojné k migréně se přiznat. Taková buržoazní vymyšlenost! Vždyť jí jen bolí hlava! Jenže migréna nikdy nebyla „jen“ ženské bolení hlavy. Podle statistik migréna trápí asi sedm procent mužů, ovšem téměř pětinu žen. Migrénou dost často trpěli už jejich rodiče. A oni sami velice pravděpodobně náchylnost k migréně předají svým potomkům. Migréna je obtížná dědičná nemoc.

 

 

Léky, ticho, šero a spánek

O vašich problémech by měl vědět praktický lékař nebo neurolog. Ten musí nejprve zjistit příčinu bolesti. Pomůžete mu tím, že si před návštěvou povedete kalendář se záznamy o bolestech hlavy. S pomocí takových záznamů může lékař objasnit, zda se u vašich bolestí hlavy jedná o migrénu, a nebo o jiné onemocnění.

Existuje mnoho „babských“ rad na samoléčbu migrény, ale minimum potvrzených informací o jejich skutečném účinku. Většina „migreniků“ se shoduje, že bolest je tak úporná, že na nějaké „čajíčky“ nemají ani pomyšlení a sáhnou po co nejrychleji zabírajícím léku. Nejlepší je lehnout si do tiché a zastíněné místnosti s větráním (ne klimatizace). Rodinu požádat o absolutní klid. Vzít si lék a spát.

 

Zkusíte jít na migrénu bez chemie?

  • Říká se, že proti migrénám blahodárně působí dlouhodobé pití kozího mléka.
  • Nástupu migrény by mohlo zabránit vdechování výparů esenciálních olejů, a to eukalyptu nebo máty peprné (máta není vhodná pro těhotné).
  • Migrénu lze prý velmi často a úspěšně léčit prostřednictvím homeopatie a akupunktury.
  • Trpíte-li migrénou, je třeba nechat si vyšetřit krční páteř. Vady na ní bývají velmi často příčinou bolestí hlavy.
  • Ke zmírnění bolestí je někdy doporučována masáž. Jemným tlakem a krouživými pohyby masírujeme spánky, čelo nebo kořen nosu – podle místa bolesti. Můžete přidat naředěný mátový olej.
  •  Na čelo a spánky si přikládejte ledové obklady
  • Účinný je podle lidového léčitelství čaj z kozlíku lékařského, ale jeho aroma je poměrně těžko snesitelné.
  • Bylinkáři rovněž radí kopretinu řimbabu, a to buď pojídat květy nebo pít z nich odvar. Řimbabu ovšem nesmí těhotné ženy

 

Co o migréně víme?

Je to chronická nemoc s akutními záchvaty bolesti. Nejčastějšími spouštěči migrény jsou stres, změna počasí, nepravidelný rytmus spánku a bdění, některé druhy potravin (sýr, červené víno, citrusové plody), ale také hormonální změny. U žen se projevuje častěji během menstruace nebo v období klimakteria. Je záchvatovitá a má typickou lokalizaci na polovinu hlavy. Bolest je pulsující, začíná většinou na spánku či za okem. Postupně se rozšiřuje na polovinu hlavy až na celou hlavu. Někdy je provázena zvracením, skoro vždy přecitlivělostí na teplo, hluk, světlo.

 

Foto: Freerangestock.com