Separační syndrom

Čvn 21, 2013 | Rodina

Máte dítě ve věku kolem jednoho roku a pozorujete změny v jeho chování? Dosud otevřené a společenské dítě projevuje strach z neznámých lidí, vyhledává svou „stěžejní“ osobu, kterou je nejčastěji matka, ale může to být i otec, babička, chůva a jiná osoba, která s dítětem tráví většinu času… Jedná se o tzv. separační syndrom.

 

 

Jak se syndrom projevuje a kdy se vyskytuje?

Dítě začne být nedůvěřivé k cizím osobám, špatně zvládá odchod maminky nebo jiné sobě nejbližší osoby. Je plačtivé, schovává se, zakrývá si obličej, nebo jedná hysterickým nářkem. Některé děti rozhazují hračky, křečovitě se drží mámy, nebo se za ni schovávají. I dosud společenské a veselé děti špatně zvládají odchod maminky a hlídání. Jedná se o fázi vývoje dítěte, která je naprosto normální. Postihuje děti kolem jednoho roku, někdy začíná již kolem 9. měsíce věku dítěte. Obvykle brzy vymizí. Občas se stává, že projevy strachu se objeví ještě jednou kolem druhého roku věku dítěte.

 

Jak na něj?

Důležité je jednat s dítětem v klidu a odchody trénovat. Některé děti nesnesou, když mámu spustí z dohledu, jiným vadí jen opuštění domova a snáší bez problémů, když je maminka ve vedlejším pokoji. Zkoušejte dítě nechávat na chvilku samotné v pokojíčku a dobu, na kterou odcházíte, prodlužujte. S dítětem se s úsměvem rozlučte, nijak loučení neprodlužujte. Poté se vraťte do místnosti a dítě pochvalte za to, že zvládlo být samo bez vás. Pokud potřebujete pravidelné hlídání, snažte se dítě předávat v dobré náladě, s úsměvem. Někdy pomůže i drobná hračka, odměna za to, že dítě situaci zvládlo.

A hlavně věřte, že ještě budete vzpomínat na okamžiky, kdy vás váš potomek nechtěl spustit z očí a vy jste pro něj byli nenahraditelní…třeba v pubertě :).

 

Foto: Pixmac.cz