10 tipů na výlety po Moravě

Čvc 19, 2013 | Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Léto můžete strávit různě, – u vody, doma u televize (počítače), na táboře, u moře anebo na výletech. Výlety poskytují poznání, kochání i zábavu, záleží, jaký typ výletu si zvolíte. Na Moravě se najde rozhodně mnoho míst, která by stála za zmínku a návštěvu, Magazinzena.cz vám přináší 10 zajímavých tipů na zajímavé výlety pro celou rodinu.

 

 

Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm

Valašské muzeum v přírodě představuje vůbec ten nejstarší a nejrozsáhlejší skanzen v celé střední Evropě. Muzeum je rozděleno do třech tematických částí, které vás seznámí se zdejšími tradicemi, dovednostmi i těžkým životem. Doporučuji vám návštěvu ve dnech 10 – 11. 8. 2013, kdy se zde konají Dny řemesel a kovářství, protože tu v těchto dnech můžete vidět věci, které jindy v průběhu roku neuvidíte. V Mlýnské dolině se v tuto dobu spouští všechny historické funkční stroje a je to doopravdy ohromný zážitek. Na kopec ve Valašské dědině se můžete nechat vyvézt koňským potahem. Ve Valašském muzeu se seznámíte s tradičními řemesly, prohlídnete si zajímavou tamní architekturu a domů si můžete dovézt třeba výtečný frgál ze zdejších pekáren. Rodinné vstupné na všechny tři okruhy je: 400 korun.

 

Výlet do Štramberka

Štramberk je známý nejen pro Štramberské uši, ale také pro svou typickou architekturu, která mimochodem inspirovala bratry Jaroňkovi k založení Valašského muzea. Štramberk je dále také znám díky Štramberské Trúbě, věži, která je vidět ze široka i daleka a představuje typický obraz zdejší krajiny. Za známostí města stojí také jedinečný kreslíř E. F. Burian a jeho obrázky o zdejším pravěkém životě. Když jsme u toho pravěku, nesmím zapomenout na jeskyni Šipku, kterou tu pravěcí lidé obývali již před 40 000 lety. Ve městečku na úpatí Beskyd toho naleznete mnohem více, doprava sem není nikterak komplikovaná a existuje tu i zajímavá turistická stezka, jež vás okolo všech těch krás provede.

 

Bouzov a Mladečské jeskyně

Hrad Bouzov patří k těm nejpohádkovějším hradům u nás, které proslavila celá řada pohádek, třeba ta O Jasněnce a létajícím ševci. Ve skutečnosti se tu však natočilo mnohem více pohádek i dalších filmů. Na hrad existuje celkem dobré spojení a i cesta autobusem nepatří mezi složité a náročné. Na hradě máte možnost vybrat si hned z několika různých okruhů, za zmínku stojí třeba Hrad z ptačí perspektivy, anebo Jak se staví středověký hrad. Rodinné vstupné jednotlivých okruhů stojí obvykle 450 korun. Hrad z ptačí perspektivy vás pak vyjde na 170 korun. Pokud vám vyjde čas, doporučuji vám zajet ještě do Mladečských jeskyní, které naleznete kousek dál. K jeskyním vede červená turistická značka v obci Mladeč a vstupné činí 90 korun pro dospělého a 40 korun pro dítě nad 6 let.

 

Helfštýn a Lanové centrum

Hrad Helfštýn se nachází nad Týnem nad Bečvou, jen kousek od Lipníku nad Bečvou. K tomuto hradu se můžete vydat několikero způsoby. Autem se dostaneme 100 metrů od hradu a zbytek vyšlapete, v určitou hodinu sem zajíždí i autobus, ale mnohem zajímavější je vydat se sem po turistické značce z Lipníku nad Bečvou. Nemusíte se bát, není to daleko, je to příjemná cca 3,7 km dlouhá procházka. Prohlídnout si u toho můžete i Lipník spolu se zámkem, a pak pokračovat směrem na hrad Helfštýn, jež představuje výraznou dominantu okolí. Na Helfštýnu naleznete hned tři expozice, které se týkají kovářství, mincovny a archeologie. Vstupné na hrad činí 60 korun pro dospělého, 40 korun pro studenta a 30 korun pro dítě nad šest let. Kousek od hradu naleznete outdoorové centrum, které nabízí lanové bludiště a jiné radovánky. Okruh pro děti na jednu hodinu stojí cca 70 korun.

 

Zámek Raduň

Zámek Raduň zůstává tak trochu ve stínu zámku Hradce nad Moravicí, který se nachází ve stejné oblasti. Prohlédnout si zde můžete nejen zámek, ale také oranžérii se zahradou a historickou expozici v zámecké sýpce jen za 120 korun pro dospělého a 75 korun pro dítě nad šest let. Na zámku máte možnost nalézt velké množství unikátů.

 

ZOO Brno

Na Moravě máte možnost navštívit celou řadu větších i menších Zoologických zahrad, tou nejznámější je možná ZOO Lešná, pak ZOO Ostrava, ZOO v Olomouci, ZOO ve Vyškově a Hodoníně, a právě také ZOO Brno, která se pyšní mláďaty ledního medvěda. V ZOO Brno máte možnost spatřit na 250 různých druhů živočichů. Rodinné vstupné do ZOO činí 270 korun. Pokud vám po prohlídce vyjde čas a budete mít chuť, můžete si v Brně ještě prohlédnout hrad Špilberk, chrám svatého Petra a další památky.

 

Odhalte tajemství Holešova

Holešov je moravské městečko, které vyniká velkým počtem unikátností. Ve městě máte možnost navštívit zcela jedinečný zámek s hvězdárnou a se zcela unikátní zahradou plnou ovocných sadů s více než 50 druhy ovoce. Zámecký park je pozoruhodný svým jedinečným systémem kanálů. Rodinné vstupné je zde 150 korun. To však není zdaleka vše, co v Holešově můžete obdivovat, naleznete zde památné domy, židovský hřbitov i synagogu, památné stavby a další. Zajímavé je, že se zde také nachází velký počet válečných hrobů a celkem osm památných stromů.

 

Pustevny a Radhošť

Hory mohou být zajímavé i v létě. Výlet do hor vás také může příjemně osvěžit v době, kdy všude panuje vedro. Na horách je jednoduše chladněji a stín stromů poskytuje příjemné útočiště před dotěrnými slunečnými paprsky. Na Pustevny a Radhošť se ponejvíce putuje v době, když je sníh s lyžemi anebo skateboardem pod paží, ale to je škoda, protože tato lokalita je nádherná i v létě. Navíc právě v létě tu máte možnost užít si celé řady nádherných výhledů. Možností, jak se sem dostat je hned několik. Vydat se můžete po několika turistických značkách, ale tyto trasy jsou náročnější a delší. Další možností je nechat se vyvézt autem anebo autobusem až nahoru, a pak se zde pozvolna projít a dojít na Radhošť, či sjet lanovkou do Trojanovic. Další variantou je, nechat se dopravit autobusem do Trojanovic na Ráztoku, odkud se necháte vyvézt na samotný vrchol. Na Pustevnách si můžete prohlédnout hned 4 stylové dřevěné stavby – Libušín, Maměnku, Pustevenku a Zvonici.

 

Kroměříž

Město Kroměříž letos slaví 750 leté výročí, v jehož rámci se zde v průběhu roku konají zajímavé akce. Třeba teď v létě je zde akce pro děti: Hledání pokladu biskupa Bruna. Výlet do Kroměříže vám umožní ochutnat a spatřit výjimečné věci, které nikde na světě nenaleznete. Kroměříž je zařazen na listinu UNESCO, a tak si při návštěvě tohoto města můžete vydat právě onou trasou UNESCO. Ta vás provede zámkem, zámeckou zahradou, vinnými sklepy, Mlýnskou bránou, několika kostely, sýpkou, mincovnou a dalšími významnými místy města Kroměříže. V Kroměříži také máte tu možnost nakouknout pod pokličku pivovarnictví, ve zdejším pivovaru Černý orel.

 

Mikulov

Mikulov zpočátku byl trochu v zástinu Lednicko-Valtického areálu, ale velice rychle se i on sám probojoval na přední zajímavá turistická místa v celé České republice. Není se čemu divit, má toho doopravdy hodně, co může nabídnout. Rozsáhlá expozice zámku, kde si mimo klasické expozice můžete prohlédnout i expozici vinařství i s největším českým sudem, dále je tu také věž s krásným výhledem a další památky, jako např. Kozí hrádek anebo kaplička na Svatém kopečku. Při návštěvě Mikulova si rozhodně nenechte ujít ani návštěvu jedinečné jeskyně Turold se smaragdovým jezírkem, netopýry a 2,5 kilometru dlouhými chodbami. I zde, v Mikulově, se žilo již v pravěku a nálezy jsou zde vystaveny hned na několika místech. Za zmínku také rozhodně stojí i zdejší židovský hřbitov.

 

Foto: Pixmac.cz