Co dělat, když vám dítě nepřijali do školky

Srp 20, 2013 | Rodina, Životní styl

Pokud máte dítě starší tří let a pracujete, jistě rádi využijete jeho docházky do mateřské školy. V současné době ale kapacity školek často nevyhovují poptávce a zvyšuje se počet nepřijatých dětí. Co dělat v takovém případě?

Děti v posledním roce před nástupem do základní školy by měly být přijaty do mateřské školy automaticky. Na toto přijetí je právní nárok, přesto se tak neděje. Ředitelé školek argumentují plnou kapacitou a rodiče jsou zoufalí. Pokud potřebujete do práce a nemáte pro dítě hlídání, obraťte se s odvoláním na krajský úřad. Ten může navýšit kapacitu školky a zajistit přijetí vašeho dítěte.

 

Mimo mateřských škol zřizovaných krajem existují i náhradní alternativy, jsou to např.:

  • Soukromé mateřské školy a centra
  • Hlídání jiným rodinným příslušníkem
  • Hlídání dětí přes agentury
  • Hlídání zajištěné známými a sousedy

 

Asi nejnákladnějším řešením je soukromá mateřská škola. Ty bývají i několikanásobně dražší než školky zřizované krajem. Jejich výhodou bývá často menší kapacita dětí a individuální přístup. Také jejich otvírací doba bývá často upravena dle požadavků rodičů. Některé soukromé školky nabízejí dětem i večerní program s večeří.

Do skupiny cenově nákladných alternativ patří i hlídání přes agentury. Může jít o hlídání u vás doma nebo u paní na hlídání. Výhodou je zcela individuální přístup k dítěti. Nevýhodou naopak je to, že dítě nemá kontakt se svými vrstevníky a čas tráví opět jen s dospělou osobou.

Cenově nejdostupnější je hlídání jiným rodinným příslušníkem (teta, babička atd.) nebo hlídání zajištěné známými a sousedy. Jde o levný způsob, kdy dítě je v kontaktu se známou dospělou osobou, ke které má citové vazby. Je ale zároveň ošizeno o kontakt s vrstevníky. Příbuzní, známí a sousedé nemusí mít takové pedagogické znalosti, jako personál běžné školky, a dítě může po nástupu do základní školy zprvu zaostávat za svými spolužáky, nebo trpět úzkostí a steskem po rodinném prostředí. Děti z mateřských škol tyto problémy nemají.

Ať už zvolíte jakoukoli možnost, vždy se snažte jednat v zájmu dítěte. A pokud máte doma předškoláka a školka mu přesto neumožní docházku do mateřské školy, můžete požádat příslušný krajský nebo městský úřad o finanční příspěvek na zajištění náhradní varianty. Na příspěvek není právní nárok, přesto se někdy vyplatí tuto variantu alespoň vyzkoušet.

 

Foto: Pixmac.cz