Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem

Srp 20, 2013 | Rodina, Životní styl

Moji rodiče dodnes odmítají jezdit kamkoliv, kde se nedomluví česky. Zapovězeny jsou jim tedy krásy jižní Evropy i jakákoliv exotika sahající za hranice Slovenska. Proto jsem se už před lety zařekla, že až jednou budu mít děti, zapíšu je hned odmalička na nějaký jazykový kurz, aby nepocítily jazykovou bariéru a mohly cestovat, kam se jim zachce.

Nabídka jazykových kurzů pro děti je už dnes široká, a tak nic nebrání tomu, aby vstřebávaly druhou řeč už od útlého věku. Malí žáčci jsou ale na výuku mnohem náročnější, než dospělí studenti. Proto je třeba jim lekce přizpůsobit, upoutat jejich pozornost a jazyk jim do hlavy dostávat jen tak mimoděk.

 

Školy jazyků pro nejmenší

Naprosto ideální je, když dítě žije v rodině, kde jeden z rodičů mluví cizím jazykem. Dítě tak vstřebává cizí slovíčka odmalička přirozeně a trvale. I když už existuje spousta smíšených párů, přeci jen výhodu domácího lektora nemá každý, a tak našincům nezbývá, než si najít kvalitní dětské kurzy v jazykové škole. Rozhodně nespoléhejte na to, že svému potomkovi předáte své znalosti angličtiny nebo němčiny sami, pokud nejste rodilý mluvčí. Zbytečně byste ho naučili i zlozvyky, které by se jen těžko odnaučoval.

 

Výběr jazykových kurzů

Výběr vhodných jazykových kurzů pro malé děti musí mít jiná kritéria, než hledání školy pro puberťáka. Malí žáčci potřebují především zabavit. Porozhlédněte se proto pro školách, které nabízejí výuku dětí už třeba od 3 let. Můžete si být téměř jisti, že němčina pro děti pak bude probíhat zábavnou formou – třeba hraním pexesa, zpíváním písniček, vyprávěním pohádek… Výuku jazyka u svého dítěte nezanedbávejte. Prokázalo se, že pokud dítě učíme cizí jazyk zhruba od dvou do sedmi let, zapamatuje si ho podobně, jako svou rodnou řeč.

 

Předškolní "spíkři"

Předškolní období je pro dítě dobou velkých změn. Nejpozději v pěti letech nastoupí do školky, kde se seznamuje s řádem a učí se fungovat ve větším kolektivu. Pokud jste do této chvíle o cizím jazyku pro své dítě nepřemýšleli nebo se vám na něj zdálo příliš brzy, teď už byste čekat neměli. Nechce-li se vám investovat do individuálních jazykových kurzů, zkuste se porozhlédnout po školce, která má výuku jazyka ve svém programu. Angličtina v MŠ musí být dětem předávána efektivní formou, a proto i tyto kurzy většinou zajišťují lektoři z profesionálních jazykových škol.

 

Neochotní puberťáci

Děti v pubertě je často těžké přesvědčit k nějaké mimoškolní aktivitě. Mnohem raději se zaměří jen na předměty, které mají ve škole a pro cokoliv navíc nejsou ochotni hnout prstem. Důkazem může být třeba to, že letos u maturity dala většina plzeňských studentů přednost matematice před cizím jazykem. Jak tvrdí tento článek, zkouška z cizího jazyka se jim zdála těžší, než matematický test. Je to škoda, protože cizí jazyk v životě určitě uplatní víc, než matematické rovnice. Jestli máte doma puberťáka, který nemá ani trošku chuti se cizí jazyk naučit, zkuste ho namotivovat výletem do ciziny, slibem zahraničního studia nebo si najděte sympatické zahraniční přátele, se kterými bude mít potřebu se domluvit.

 

Foto: jsfan.cz