Hypotéku můžete vyřešit i on-line

Srp 29, 2013 | Peníze, Životní styl

Zdá se, že hypoteční trh je stále vstřícnější. Banky se předhánějí v nabídkách, hypotéky v létě sice mírně podražily, ale úrokové sazby by už dále růst neměly, a tak stále na vysněné bydlení dosáhnou i lidé, kteří mají průměrné příjmy. Pokud jste chtěli čerpat hypoteční úvěr nebo stávající hypotéku refinancovat, museli jste až dosud podstoupit alespoň jednu návštěvu na pobočce banky. Teď už při změně poskytovatele úvěru nemusíte vstát ze židle, jde to jednoduše z domova.

S konceptem hypotéky on-line přišla Hypoteční banka. Nabízí tak jednu z nejpohodlnějších forem získání hypotečního úvěru, protože jí stačí jen komunikace prostřednictvím virtuální pobočky. Jak na to?

 

Získání nové hypotéky je snadné

Našli jste si vysněný dům nebo byt a hledáte banku, která by vám ji pomohla financovat? Třeba vám hledání usnadní hypoteční kalkulačka, do které zadáte jednoduché údaje o ceně nemovitosti, výši vašeho vkladu a vyberete si fixaci úrokové sazby a dobu splácení. Systém vám hned řekne, jak vysoké budou měsíční splátky hypotéky. Vyhovuje? Tak postupte k dalšímu kroku – vyplňte informace o sobě, svých příjmech a výdajích a odešlete poptávku. Obratem se s vámi spojí váš osobní bankéř, který s vámi prodiskutuje detaily vaší budoucí hypotéky. Pak už stačí jen doložit potřebné údaje k hypotéce, podepsat hypoteční smlouvu a můžete bydlet. Je to jednoduché a díky tomu, že tento postup je jednoduchý a méně náročný i pro banku, nabídne vám výhodnější úrokovou sazbu a odpustí poplatek za zpracování hypotéky.

 

Jak refinancovat?

K refinancování hypotéky přistupuje většina klientů ve chvíli, kdy jim končí fixační období na běžícím úvěru. Pokud mají otevřené oči, velmi rychle často zjistí, že jim jiná banka nabídne mnohem lepší podmínky. Hypoteční banky se totiž předhánějí v získávání nových klientů, a pokud patříte mezi ty, kteří dosud svůj úvěr bez problémů spláceli, bude o vás mezi bankami bitka. Refinancování nahrává i to, že banky nezřídka nedokážou nebo nechtějí  nabídnout svým stávajícím klientům o moc výhodnější podmínky, než měli doposud.

Prvním krokem k úspěšnému refinancování je hlídat si čas. Pokud počítáte, že vám vaše současná banka dá s dostatečným předstihem vědět, kdy vám fixace končí a pošle nabídku na pokračování hypotéky, jste na omylu. Banka přirozeně nechce, abyste od ní odcházeli, takže vám bude chtít poskytnout minimum času na to, abyste se porozhlídli jinde. Hlídejte si proto přesnou dobu, kdy vám konči fixace úrokových sazeb a minimálně s měsíčním předstihem si vyberte novou banku. Už i jen její nabídka může být silným argumentem při vyjednávání podmínek u vaší stávající banky. Pokud se ale nedohodnete na minimálně stejných podmínkách, jaké byste dostali jinde, prostě odejděte.

Opět vám nahrává možnost vyřídit refinancování hypotečního úvěru on-line. Postup je velmi podobný jako při získávání nové hypotéky, přes internet bance odešlete údaje o hypotéce, o niž žádáte, doložíte smlouvy k nemovitosti a chvilku počkáte, až se s vámi spojí osobní bankéř. U refinancování je možnost i zjednodušeného a rychlejšího postupu. Ten je nabízen klientům, kteří si berou hypotéku do výše max. 70 % zástavní hodnoty nemovitosti a dosud spláceli starou hypotéku bez jakéhokoliv zaškobrtnutí. Jeho výhodou je, že bance nemusíte dokládat všechny dokumenty, banka využije informací o vašich příjmech a ocenění nemovitosti ze staré hypotéky.

A jedna malá rada na závěr. Ať už se chystáte financovat svoje bydlení nebo si prostě jen potřebujete půjčit na rekonstrukci, vždy si nejprve spočítejte, jestli budete mít na splátky i ve chvílích, kdy nebudete mít práci. Je škoda, že spousta obyvatel naší země ještě pořád nedospěla do takové fáze finanční gramotnosti, aby si nebrali hypotéky nad svoje možnosti.