Polévky v dětském jídelníčku

Říj 17, 2013 | Jídlo, Rodina, Životní styl

Děti obvykle polévky mají rády a, až na výjimky, je přijímají bez výhrad. Polévky se u nás podávají před hlavním chodem k obědu, lze je ale také podávat jako večeři, např. s pečivem. Povzbuzují chuť k jídlu a připravují žaludek na příjem hlavního chodu. Pro malé děti, které ještě nedokáží potravu dokonale rozmělnit žvýkáním, jsou mnohem lépe poživatelné, než např. řízek.

 

Jaké polévky podávat dětem?

Dětem byste rozhodně neměli připravovat polévky z polotovarů – sáčkové, nebo instantní v kelímcích. Ty totiž obsahují velké množství soli a také glutamát sodný, který zdraví neprospívá. Připravujte proto polévky z čerstvé zeleniny, vývary z libového masa nebo luštěninové polévky. Jejich druh volte podle hlavního jídla. Bezmasé hlavní chody doplňte vývarem z masa, nebo hutnější luštěninovou polévkou, masité jídlo kombinujte s lehkou zeleninovou polévkou. Dětem nepodávejte polévky z tučného masa a příliš silné vývary z kostí. Také  pepřem a aromatickým kořením šetřete. Polévky naopak doplňte bylinkami, nebo vývarem přelijte nakrájenou čerstvou zeleninu.

 

Polévky mohou i léčit

Mnozí rodiče si lámou hlavu se zdravotními problémy svých dětí a netuší, že k řešení problému může přispět i polévka. Např. při průjmových onemocněních je polévka tím nejlepším, co můžete dítěti podat. Doplní množství tekutin, o které dítě přišlo. Vývar nesmí být moc mastný, musí ho tvořit vlastně jen zelenina a dostatek mrkve, která normalizuje hustotu stolice. Jako zavářku do polévky je vhodné přidat také rýži. Dětem, které neprospívají a mají nízkou tělesnou hmotnost, podávejte např. smetanové polévky z kvalitní čerstvé smetany. Velmi výživná po nemoci je také rajská polévka doplněná vločkami. V horkých letních měsících podávejte chlazené ovocné polévky, které dětem jistě zachutnají.

Některé děti nemají rády zeleninu, ale klidně ji sní v polévce. Pokud jim dělá problém sníst kousky zeleniny, lze jim zeleninu jemně nastrouhat. Pamatujte na to, že pokud naučíte své dítě jíst pravidelně polévku, je velký předpoklad, že v návyku bude pokračovat i v dospělosti.  

 

Foto: Pixmac.cz