Jak si poradit s kašlem

Říj 31, 2013 | Rodina, Životní styl

Čert nám byl dlužen všechny ty plískanice a sychravé počasí! Nejenže teplotní výkyvy a vlhko jsou skvělé pro růst hub, což je dozajista pozitivní, ale jsou také skvělé pro podzimní alergie a hlavně pro podzimní infekce.

Už týden to u nás vypadá jako v lazaretě a já kouzlím jako starý šaman, abych své děti zbavila všech těch ohavných streptokoků, kteří se rozhodli opanovat jejich dětská tělíčka a ani za nic se jim nechce vypadnout. V těchto chvílích je vždy každá rada dobrá…

 

Co je kašel?

Kašel je obranným reflexem, kterým se tělo snaží zbavit cizorodých látek (virů, baktérií, alergenů a dalších nežádoucích těles). Kašel však také může být odpovědí organismu na chemické anebo tepelné podráždění. Kašlání se nejčastěji objevuje u různých virových infekcí (jako třeba chřipka nebo infekce horních cest dýchacích), doprovází však i bakteriální a alergická onemocnění (jako například bronchitida, zápal plic, chronická obstrukční plicní nemoc anebo astma bronchiale). Kašel je nejnebezpečnější tehdy, když doprovází akutní epiglotitidu (což je vlastně otok hrtanové příklopky), může tu totiž jít i o život. Typické pro toto onemocnění je, že se nejčastěji objevuje u malých dětí. Charakteristickým projevem epiglotitidy je štěkavý kokrhavý kašel bez žádného vykašlávání. Všeobecně je také nebezpečný každý kašel bez sputa (hlenu).

 

Fáze kašle

Kašel prochází několika fázemi, každá se projevuje jiným způsobem a je proto samozřejmé, že také tím pádem každá z nich potřebuje jinou péči.

 

I. fáze

Na počátku onemocnění se nejprve objevuje suchý dráždivý kašel. Jde o počínající infekci, avšak již nyní je podle zvuku možno rozpoznat, o jakou infekci se jedná (zánět nosohltanu, zánět hrtanu, průdušek a podobně). V této fázi je vhodný klid na lůžku, popíjení dostatečného množství tekutin (čaje, tekutin pokojové teploty, minerálky a Vincentky). Velmi prospěšné na tento kašel jsou bylinkové čaje jako třeba lipový čaj, lapacho, kopřivový čaj anebo třeba čaj z květu bezu. Použít také můžete osvědčený recept našich babiček, do sklenice naložte do medu plátky citronu a pomeranče, a dále do sklenice přidejte také čerstvý strouhaný zázvor. V této chvíli je vhodné užívat léky na utlumení dráždivého kašle a léky na uvolňování hlenů. Po dobu kašlání, zapomeňte na mléčné výrobky, podporují totiž tvorbu hlenů, čímž by vám přitížily. Pakliže jde o suchý bronchitický kašel, pomoci vám může Priessnitz zábal hrudníku (se sádlem). Pro zmírnění nutkání kašlat je také vhodné cucat různé bonbony a cucavé pastilky (ideálně obsahující nějaké léčivé látky anebo alespoň vitamíny).

 

II. fáze

Asi po dvou až třech dnech, při nekomplikovaném průběhu, dochází u kašle k přirozené změně. Kašel přechází do druhé fáze, v níž začnete konečně vykašlávat. Mimo jiné se také zvýší tvorba hlenů, a proto je nyní vašim hlavním úkolem hleny zředit a usnadnit jejich vykašlávání. Pomoci vám v tom mohou léky, jež podporují pohyb řasinek. V této fázi je dobré popíjet květ divizny, žebříček, jitrocel, plicník, fenykl a čaj z dubové kůry. Na usnadnění vykašlávání je také vhodná lékořice a šalvěj, a to v jakékoliv podobě. Hleny nepolykejte, ale pokud je to možné vyplivujte. Nikterak se nad tím neošklíbejte, urychlíte tak své uzdravení. Důležité však je dodržovat důslednou hygienu.

Po celou dobu léčby kašle dbejte na to, aby byl vzduch v místnosti dostatečně vlhký. Často proto větrejte a nepřetápějte. Pro zlepšení odkašlávání si můžete pomoci s Vincentkou a inhalací esenciálních olejů (máta kadeřavá, rozmarýn, tymián, eukalypt anebo také anýz). Dávejte pozor na zubní kartáček, v průběhu nemoci se nesmí dotýkat jiných a po uzdravení jej ihned vyměňte za nový. Po uzdravení také okamžitě vyměňte ložní prádlo, které vyperte na vyšší stupeň.

Kašel nikdy nepodceňujte! Pakliže se dusíte a nemůžete dýchat, okamžitě vyhledejte odbornou pomoc. Stejně tomu tak udělejte, jestli do tří dnů od objevení nedojde k úlevě a změně kašlání. Špatné také je, když začnete vykašlávat jakkoli zbarvené sputum (hlen), obvykle je to signál pro vážnější infekci, kterou s domácí lékárnou prostě nezvádnete.

 

Foto: Freerangestock.com