Počítačová myš – vznik a vývoj

Pro 16, 2013 | Zajímavosti, Životní styl

Jeden z vůbec nejdůležitějších pomocníků našeho všedního dne, počítačová myš, se na světlo světa poprvé dostal v roce 1963. Tehdejší neforemný model ze dřeva měl na svědomí Douglas Engelbart, jemuž se dostalo při vývoji i jisté finanční podpory od NASA. S dnešní podobou měl ale společné jen základní věci – kdybychom srovnávali třeba tehdejší monitory s dnešními supermoderními LCD, bude to něco zcela jiného.

Myši v šedesátých letech mimo jiné chyběl scroller (tedy pohyblivé kolečko uprostřed, které umožňuje rozšíření některých funkcí) a byla považována řadou lidí přinejmenším za velký nesmysl. Tehdejší počítače mimochodem zabíraly, na rozdíl od dnešních notebooků a tabletů, místo odpovídající například dnešním větším městským bytům.

Doba ale samozřejmě pokročila, v roce 1982 se už dostala díky nejmenované společnosti s nakousnutým jablíčkem ve znaku „kuličková“ myš do rukou i běžným uživatelům. O rok později následoval tuto firmu dnešní největší softwarový gigant a myš se rázem stala výtečným obchodním artiklem.

V roce 1987 slavila počítačová myš celosvětově první milion kusů, o dalších osm let později se tento počet více než zestonásobil, v současné době připadá na obyvatele celé planety – alespoň odhadem – zhruba miliarda plastových hlodavců.

Revoluci přinesl hlavně rok 1999, kdy přišla na trh první optická myš, kterou brzy následovala bezdrátová verze využívající klasické baterie AAA a s počítačem propojená pomocí infračerveného signálu.

V dnešní době si už počítač bez myši nedovedeme asi ani představit, základní model se dá pořídit už za necelou stokorunu a za tisíc korun dostaneme do ruky opravdu špičkový kousek. Lákavý vzhled a ergonomický tvar, jenž usnadňuje držení myši, se za několik málo let rozvinul takřka k dokonalosti. Padesátiletý plastový hlodavec tak má před sebou bezesporu ještě dlouhou a úspěšnou budoucnost…

 

Foto: Freerangestock.com