Nejoblíbenější jména v roce 2013

Úno 26, 2014 | Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Dávání jmen je velmi důležitým krokem, který může velmi významně ovlivnit život dítěte, a proto je důležité si jeho volbu důkladně promyslet. Ale tak, jako celý svět okolo nás, i jména podléhají módním trendům. Chcete znát současné trendy? Pojďte se u nás inspirovat.

 

I když na samotném vrcholu všeobecně v celé republice k příliš velkým změnám nedošlo, jména se přesto stávají nápaditější a rozmanitější. Češi se rozhodli navrátit ke svým kořenům, a proto se do popředí dostávají jména našich babiček. Podle Čechů je třeba zachovat tradici. Jména vybírají podle slavných osobností české historie, svých předků anebo postav hrdinů českých historických románů. Tento trend trvá již několik posledních let a prozatím nikterak neutuchá, ba naopak vzrůstá.

 

Skokani roku

Mezi největší skokany vloni patřila jména:  Ema, Viktorie, Sofie a Vanesa. Z klučičích jmen skok zaznamenal Matěj, Matyáš, Šimon, Dominik, Štěpán, Patrik, Sebastian, Tobiáš, Oliver a Samuel.  Do ústraní naopak jdou původně tradiční jména, jako Josef, Pavel, Jaroslav, Jana a Marie, a to i přesto, že jich je v Česku stále nejvíce. Českými oblíbenými stálicemi jsou pak jména: Martin, Daniel, Petr, Jiří, Veronika a Kristýna. Jan je doslova legendárním jménem, které u nás vede napříč několika generacemi i politickými érami. A jakáže to jména tedy vloni u maminek a tatínků vyhrála?

 

Nejoblíbenější jména v roce 2013

U holčiček Eliška, Tereza, Adéla, Anna, Natálie, Karolína, Nela, Barbora, Lucie a Kristýna. Nutno říct, že se do velkého popředí celkem nečekaně dostala Eliška a za ní Tereza. Nela je rovněž v mnoha regionech země v TOP 10 naprostou novinkou.

Mezi kluky je na prvním místě Jakub a za ním pak Jan, Matyáš, Adam, Tomáš, David, Lukáš, Ondřej, Filip a Vojtěch.

 

Aktuální trendy ve jménech

Chcete vědět, jaká jména pofrčí letos? Přeci staročeská. In jsou všechna starobylá jména, která neobsahují koncovku –slav anebo – slava. Módní jsou proto třeba František, Alois, Antonín, Vojtěch, Kryšpín, Amálie, Kordula a podobně. Naše tipy na trendy jméno jsou Frederik, Amáta, Anežka, Štěpán, Háta, Koleta a Kvido.

Ať už nakonec svému dítku vyberete jméno jakékoliv, vybírejte obezřetně, protože dané jméno bude nosit po celý svůj život. Tak ať ho nakonec nemá spíše za trest! Pamatujte si, za deset let bude v módě zase něco úplně jiného.

 

Foto: Pixmac.cz