Vyřešte konečně svůj problém s lupy

Bře 3, 2014 | Krása, Životní styl

Není větší trapnosti, než ramena pokrytá drobnými šupinkami kůže. I když jste si ráno myli hlavu, bílá ramena nepůsobí přesvědčivě a lidé se chovají stejně odtažitě, jako byste byli největšími špindírami. Na lupy se sice neumírá, ale dokáží být velice nepříjemné. Také vás trápí tyhle nepříjemné šupinky? Zkusíme vám objasnit, kde se berou a poradíme vám, jak se jich zbavit.

Co jsou vlastně lupy?

Lupy jsou šupinky odumřelé kůže, které se však objevují ve vyšší míře, než je normální. Pokožka hlavy se obvykle obnovuje jednou za čtyři dny, avšak v případě potíží s lupy se tato délka může významně zkrátit. K tvorbě lupů dochází z různých příčin, někdy je mohou způsobovat i vážnější zdravotní problémy. Za zvýšenou tvorbou lupů stojí porucha mazových žlázek v pokožce, které vylučují více mazu a zároveň podporují větší odlučování kůže. Problémy s lupy se však netýkají nepříjemných bílých šupinek, které se z hlavy sypou při každém pohybu, ale doprovází je i zarudnutí pokožky, svědění a šupinky.

 

Příčiny vzniku lupů

  1. Nejběžněji za vznikem lupů stojí špatná hygiena, nesprávná pokrývka hlavy a nesprávné stravovací návyky.
  2. Lupy může způsobovat mnoho okolností, nejčastěji za nimi stojí nedostatek vitamínů a minerálů, nejvíce nedostatek vitamínu B, betakarotenu, selen a zinek. Kromě nich za lupy bývá i nedostatek esenciálních kyselin.
  3. Někdy lupy způsobuje seborrhoická dermatitida, lupenka, a také přemnožení kvasinek (polysystémová chronická kandidóza). 
  4. Nedostatečné prokrvení pokožky hlavy.
  5. Genetická predispozice.
  6. Zvýšená hladina mužských hormonů (u žen).
  7. Nadměrná konzumace cukru.
  8. Opakované vystavování se extrémnímu horkému a vlhkému vzduchu, opalování na přímém slunci a nešetrné vysoušení vlasů horkým vzduchem.
  9. Mix hned několika příčin.

 

Jak řešit problémy s lupy?

Vaše první cesta nejspíš povede do drogérie, kde dnes naleznete již celou řadu rozličných přípravků určených pro vlasy s lupy. Kromě nich tělu dodejte esenciální kyseliny, B komplex, betakaroten, selen, zinek, vitamin E a C a omega 3 kyseliny. Změňte stravování, vynechte ze svého jídelníčku smažená jídla, mléko, sýry (hlavně ty zrající), bílý cukr, bílou mouku, čokoládu, mořské živočichy. Naopak jezte více zeleniny a mléčné zakysané výrobky. V případě, že nedochází k zlepšení, zajděte do lékárny, kde vám mohou nabídnout silnější prostředky. V případě svědění, podrážděné kůže, velkého množství lupů zamiřte bez váhání k odborníkovi (dermatologovi).

 

Foto: Freerangestock.com