Dovolená v předjaří: Orlické hory

Bře 6, 2014 | Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Orlické hory jsou dobré místo pro rodinnou zimní dovolenou. Bude se tam líbit sportovcům s kondicí, právě tak jako maminkám s batolaty na saních. Orlické hory jsou vlídné k seniorům. Fotografové zde nacházejí nesčetné partie přímo „volající“ po stisknutí spouště. Zimní dovolenou v Orlických horách můžeme naplánovat podle svých zájmů a finančních možností.

Rezervace z obýváku

Najít ubytování v Orlických horách je snadné, většina hotelů, penzionů a privátů je zařazena v nějakém on-line nabídkovém systému. Jestliže se nám nějaké ubytování zalíbí, ještě je třeba na mapě zkontrolovat, jak daleko to je ke sjezdovce, zda se v penzionu vaří a jak daleko je k nejbližší prodejně či restauraci (a zda funguje). To je někdy problém, zejména když na dovolenou nejedeme autem. Jestliže člověk nemá příliš času nebo trpělivost s vyhledáváním v on-line systémech, je možné elektronicky požádat o tuto službu pracovníky některého z informačních center.

 

Sami, a nebo s partou známých?

V Orlických horách je mnoho chalup, které dříve sloužily jako rekreační chaty různých podniků. Jsou dodnes zařízeny společnou kuchyní a společenskou místností. I když jejich vybavení nebývá luxusní, rády si je pronajímají skupiny lidí ke společnému pobytu – hlavně rodiny s malými dětmi. V blízkosti takovýchto chalup obvykle ještě dožívá nějaký „šlepřík“ s vlídnou obsluhou, ideální pro nejmenší lyžaře. Na některé chalupy jezdívají „party“ rodin i opakovaně celé roky.

Orlické hory jsou protkány silničkami, které se v zimě neudržují. Proto je na nich pro chodce bezpečno – zejména řidiči znalí místních poměrů neriskují a jezdí jen po hlavních. Maminky s dětmi na kočárku nebo na saních mohou podnikat libovolně dlouhé procházky, přičemž lze cestu vždy vybrat do okruhu.

 

Na běžky

V Orlických horách je dostatek běžeckých tratí, které jsou po celou sezonu velmi dobře udržované. Většinou jsou zde stopy pro klasiku, v okolí lyžařských středisek se dá i bruslit. Jen některé spojky mezi hřebenovkou a souběžnými cestami jsou pouze vyjeté běžkaři. K běžeckému sportu slouží i mnohé svozové cesty. Orlické hory jsou vlídné k běžkařům, nehrozí zde žádná strmá stoupání ani ještě víc obávané sjezdy.

 

Nejznámější sjezdovky

  • Nejlépe vybaveným lyžařským centrem v Orlických horách je v Deštné (jedna lanovka, šest vleků a šest sjezdovek).
  • Další výborný sjezdařský areál Orlických hor je v Říčkách, kopec Zakletý (jedna lanovka, dva vleky, čtyři sjezdovky).
  • Méně nároční sjezdaři zažijí pěkné chvilky na menších sjezdovkách ve Zdobnici, v Rokytnici, v Olešnici nebo v Sedloňově.
  • V západní části Orlických hor se dobře lyžuje v Českých Petrovicích, v Čenkovicích, v Mladkově nebo na Čihalce.

I malé sjezdovky jsou zasněžované, navíc jsou méně přeplněné a jízdenky jsou levnější.

 

Foto: Pixmac.cz