Návrat k přírodě je v dnešní době více než zjevný. Po dlouhém pracovním dni bloudíte mezi regály supermarketu a rádi byste překazili svou únavu a mírné znechucení něčím zvláštním, zeleným, něčím v pěkném květníku… Výběr je ale tak široký! Začněte proto s něčím naprosto jednoduchým, známým a dobře dostupným. Začněte se třemi nejjednoduššími bylinkami, které dobře znáte a odteď budete znát a používat ještě lépe!

Pažitka

Základem každé bylinkové zahrádky je samozřejmě pažitka. Koupíte ji v zahradnictví na rohu ulice i v nejbližším supermarketu.  A pokud máte trošku trpělivosti, není snadnější a levnější řešení, než vypěstovat si ji přímo ze sáčku semínek za 10 korun.

Pažitka je jednou z prvních bylinek, které se s jarem objevují nad zemí, a v našich končinách byla pěstována už od středověku. Květy pažitky tvoří jemné lila kuličky, které jarní zahradu i květníky rozzáří prvními tolik vítanými barvami.

Lidskému organismu pažitka přináší po zimě mnoho důležitých látek. Především je zdrojem vitamínu C v kombinaci s antibakteriálními látkami, které jsou v sychravém počasí tolik vítanou vzpruhou.  Kromě toho obsahuje vitaminy skupiny B, které usnadňují překonávání stresu, a sportovci a sportovkyně zase uvítají vysoký obsah draslíku, který napomáhá zvyšovat výkon.

Tato na první pohled obyčejná bylinka je výborná do sýrových i tvarohových pomazánek, nebo prostě jen nasypaná na čerstvý chleba s máslem, řeřichou a medvědím česnekem. A pokud chcete udělat opravdu dojem, vytvoříte z ní skvělé domácí pesto z parmezánu a oříšků. Květy pažitky zase využijete do jemných jarních kytic i jako jedlou ozdobu salátů.

Pokud pěstujete pažitku v zahrádce ve volné půdě, na podzim odrýpněte pár cibulek do květníku s čerstvým kompostem. Odmění se vám bohatou násadou skvělých šťavnatých lístků plnou důležitých látek i v zimním období.

 

Máta

Není snad jednodušší rostlinky na domácí pěstování, než je máta. Její dlouholetá společnost u lidských příbytků jí vysloužila mnoho lidových názvů, jako třeba bylina Matky Boží či fefrmintové koření. 

Typická mentolová chuť ji předurčuje k osvěžení dechu, její léčivé účinky zase pomáhají bolavému bříšku a úlevu přináší i při nachlazeních či bolestech hlavy.  

Ve slunném létě, kdy už nás neduhy tolik netrápí, nastupuje na řadu známý míchaný nápoj Mochito, který se bez čerstvých mátových lístků prostě neobejde.  Osvěžující mátovou vůni využijete v kuchyni i k dochucení exotických pokrmů typu falafel nebo k ozvláštnění okurkového salátu s jogurtem. A navíc – základ tohoto salátu může posloužit i jako skvělá tonizující pleťová maska…

Pokud vám mentol tolik nevoní či hledáte něco nového a neotřelého, nabízí dnešní doba množství kultivarů máty s aromatem citronu (odrůda Lemon), pomeranče (odrůda Orange), mandarinky (odrůda Mandarinen) či dokonce jahod (odrůda Strawberry) nebo čokolády (odrůda Chocolate).

Máta během léta vykvétá hrozny jemných modrých květů, které lákají včely, čmeláky i motýly. V zahrádce se však ve volné půdě snadno rozrůstá a může se z ní stát velmi nepříjemný plevel. I proto je dobrým řešením zasadit ji do pěkného květníku. V něm si pak bylinku s nástupem podzimu můžete odnést na kuchyňské okno a těšit se z její voňavé společnosti i v zimních měsících. Ke spokojenosti jí stačí jen pravidelná zálivka a z jara přesazení do čerstvé zeminy.

 

Bazalka

Bazalka není původní středoevropskou rostlinou, ale v našich domácnostech snadno zdomácněla. Jedná se o starou posvátnou bylinu, jejíž větvičky byly nalezeny i v egyptských pyramidách. Jsou jí přisuzovány afrodiziakální účinky a bývá symbolem věrné lásky a přátelství.

Její využití v kuchyni je nepřeberné. Ať už ji použijeme do jednoduchého salátu caprese, lehkých italských omáček, pizzy, či si nasliníme dlaně, zhluboka se nadechneme a vyrobíme nezapomenutelné domácí pesto. S využitím bazalky jako kuchyňského koření nám zároveň přináší i své léčivé účinky v podobě prevence chřipky, deprese, kašle či zažívacích potíží. Květníky bazaličky navíc byly už našimi babičkami využívány v oknech jako prevence obtížného hmyzu.

Novinkou mezi bazalkami, které se běžně pěstovaly jako jednoleté bylinky, jsou tzv. „vytrvalé bazalky“. Tyto rostliny můžeme koupit ve většině zahradnictví a v nabídce jsou i atraktivní červenolisté kultivary (např. odrůda Herbalea Dark Lady). Tyto při nástupu chladných podzimních dní prostě přeneseme na slunné okno doma a můžeme se z chuti a blahodárného účinku této bylinky opět těšit i v zimních měsících.

 

Foto: Freerangestock.com


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 70 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
Share