V čem se vám bude nejlíp spát?

Kvě 6, 2014 | Bydlení, Životní styl

V posteli strávíme zhruba třetinu života, a proto stojí za to popřemýšlet, v čem spíme. Je až s podivem, jak si spousta z nás dává záležet na postelové módě, kupujeme si pyžama, erotické prádlo a noční košile, ale nepřemýšlíme nad tím, do čeho se uložíme.

 

Jistě, přemýšlíme nad počáteční investicí, tedy jakou postel koupíme, jaké do ní pořídíme rošty a matrace. Ale co dál? Nestálo by za to zamyslet se taky nad pokrývkami a povlečením? Svůj spánek tak můžete zkvalitnit a zároveň si při správné volbě ulevíte, pokud máte citlivou kůži a sklony k alergiím na některé materiály.

 

Peřina nebo deka?

Pokrývky s obsahem pravého peří, nejčastěji kachního nebo husího, byly oblíbené v minulém století. Výrobci je nabízejí i dnes, a to především proto, že v zimě jsou nezastupitelné. Žádný umělý materiál nezahřeje o chladné noci lépe než pravé peří, na druhou stranu je třeba si uvědomit, že pravé peřiny se špatně čistí. Výsledkem je to, že se každý den přikrýváte náloží roztočů, protože se vám nechce dávat deku do čistírny. Jestli celoročně usínáte ve městě ve vytopeném bytě, bohatě vám stačí přikrývky naplněné moderními výplněmi, nejčastěji dutým vláknem. Jsou tenčí, lehčí a hlavně je kdykoliv vyperete v pračce a do večera uschnou.

 

Jaké povlečení

Dnes se nebudeme věnovat tomu, jak barevně sladit spací kout se zbytkem ložnice, ale zaměříme se na zdravotní aspekty povlečení. Stále totiž přibývá lidí trpících alergií nebo přecitlivělých na nejrůznější tkaniny. Ze zdravotního hlediska je nejvhodnější bavlněné povlečení, které dobře vypadá a je praktické. Lehký a prodyšný materiál v horkém létě saje pot, takže se kůže nezapaří a nepodráždí, v zimě naopak rychle hřeje. Povlečení z bavlny navíc není nutné žehlit, tedy pokud nejste vy nebo partner nemocný, kdy se po vyprání doporučuje ložní prádlo žehlit, aby se zničily i ty poslední bacily. Mezi oblíbené materiály patří také krep, ale ten už není tak citlivý k pokožce a najdou se jedinci, které „škrábe“. Stále méně zastánců má satén. Povlečení z něj sice vypadá na pohled krásně, ale hodně klouže, takže se v noci pořád převalujete a přikrýváte se a hlavně muži si často stěžují, že „drhne“ o jakoukoliv tvrdší část těla – ztvrdlé paty, záděry na prstech u nohou nebo vousy. Bavlna prostě vtrhla i do ložnicového intimního světa a zdá se, že všechny ostatní materiály válcuje na plné čáře.

 

Foto: Freerangestock.com