Jak vybrat správnou židli pro dítě

Kvě 26, 2014 | Bydlení, Rodina, Životní styl

Jakmile se dítě naučí sedět, vybírejte zvlášť pozorně vhodný nábytek, na který by mohlo usedat dalších několik let. Mějte přitom na paměti, že na rozdíl od botiček a oblečení vybíráte něco, co bude dítě používat každodenně minimálně dva, tři roky. A stejně tak jako spaní, i sezení má vliv na pozdější zdravotní stav dítěte, především na páteř. V dnešní době je spousta dětí s vývojovými vadami páteře, kterým se dalo v útlém dětství zabránit, nebo je alespoň korigovat.

 

 

Materiál

První dětské židličky by měly být stabilní a dobře omyvatelné. To proto, že dítě si ještě není jisto svými pohyby a u stolu může i usnout. Snadno tak přesune váhu do stran. Nesmí se proto stát, že se při vychýlení dítěte židlička překlopí. Malé dítě rádo věci kolem sebe roztírá, vylévá, ať už vlastní neopatrností, nebo touhou experimentovat. A proto musíme počítat s tím, že také židlička bude v častém kontaktu s tekutinami. U velmi malých dětí volíme nejčastěji plastové židličky, nebo tzv. rostoucí židle. Ty bývají nejčastěji dřeva a mají omyvatelný potah nebo nátěr. Investice do dobré rostoucí židle je rozumným vkladem do budoucího zdravého vývoje dětské páteře. Dbejte proto, aby židle měla certifikát o zdravotní nezávadnosti. Měla by být také opatřena tak, aby malé dítě nemohlo ze židličky vypadnout. Pro velmi malé děti volte židličky s opěrou pro nožky, aby dítě nemělo svěšené nohy dolů, ale mohlo si je položit na pevnou podložku.  

Starším dětem vybírejte židli v jeho přítomnosti a dejte také na jeho vkus.

 

Jak je to se sezením na míči?

Většina odborníků zastává názor, že sezení na míči má pro páteř blahodárné účinky. Dítě při sezení zaujímá vzpřímenou polohu a zapojuje zádové svaly. Každodenní sezení na míči je doporučeno dětem od počátku školní docházky, které již dokáží pohyb lépe korigovat. Krátkodobé sezení na míči je vhodné také pro menší děti. Při sezení na míči se dítě lépe soustředí, není tolik roztěkané. A proto lze potvrdit, že volba míče místo židličky může mít také vliv na prospěch školních dětí. Podobné účinky má také tzv. klekačka. Další výhodou míče je i možnost využít ho místo k sezení také ke cvičení a hrám. Klekačka je zase vhodná do menších pokojů, kde nezabírá tolik místa.

U dětí vede barevně a tvarově zpracovaný nábytek. Děti mají rády pestré barvy. Také mají své oblíbené hrdiny, ať už pohádkové, nebo filmové. Proto byste měli židličku, klekačku, nebo křesílko vybírat vždy se svým potomkem. 

 

Foto: Kika