Hrady a zámky hlásí otevřeno

Kvě 27, 2014 | Zajímavosti, Životní styl

Začala nová turistická sezóna, dveře hradů a zámků se po zimním čase opět otevřely a my vám přinášíme několik tipů kam letos určitě zavítat. Většina hradů a zámků se na novou turistickou sezonu samozřejmě připravovala. Skoro všude se tedy můžete těšit hlavně na nové expozice, výstavy i zpřístupnění nových míst. Tak neváhejte a třeba hned příští sobotu se jeďte podívat, co za novinku si pro vás připravil ten váš hrad nebo zámek.

 

Historická rozvodna v Lednici

Zámek v Lednici a jemu přilehlý lednicko-valtický areál toho turistům nabízí nemálo. Od samotné prohlídky zámku, přes procházku zahradami, zámecký skleník, minaret, vodní akvárium či nedaleký Janův hrad. Od letošního roku je však hlavní novinkou zámku opravená elektrorozvodna z roku 1910. Díky výkladu se návštěvníci dozví vše o této převratné technické novince. K vidění je i unikátní topný systém a vodní výtahový stroj.

Věděli jste, že zámek Lednice je nejnavštěvovanějším zámkem v Česku?

 

Nový ochoz hradu Kost

Středověký hrad Kost je dalším z oblíbených a velmi navštěvovaných turistických míst naší země. V letošním roce si na hradě pro své návštěvníky připravili novinku v podobě nového dřevěného ochozu podél cimbuří na posledním nádvoří. Díky němu se návštěvníkům nabízí nový výhled do údolí Plakánku a dále do krajiny. Ochoz je tak nově součástí prohlídkových tras hradu Kost.

 

Lodičkou kolem Švihova

Vodní hrad Švihov láká své návštěvníky každý rok na spoustu kulturních akcí. V letošním roce se tu například uskuteční Švihovské hudební léto (7. 6.), Dobývání hradu (4. – 5. 7.) a Hradozámecká noc (30. 8.). Hlavní letošní novinkou je však možnost půlhodinové projížďky na lodičce po vodním příkopu hradu. Od 1. června bude na vodu spuštěna pramice, kterou bude možné si vypůjčit a prohlédnout si hrad i z této zatím neobvyklé o to však lákavější perspektivy.

 

Zámecká půda

Zámek Jánský Vrch od letošního roku nově zpřístupnil své půdní prostory. Návštěvníci si tak během prohlídkového okruhu budou moci prohlédnout autentické krovy z období gotiky až po 18. století, nebo zbytky původní malované fasády. Nově k vidění bude také flankovací věž i místonost s hodinovým strojem.

 

Šlechtická kavárna v Litomyšli

Nejen pro mlsné jazýčky si letos na zámku v Litomyšli připravili opravdu velké překvapení. Začátkem sezóny se ve spojovacím křídle levé části zámku otevřela zcela unikátní kavárna, ve které si mimo jiné můžete pochutnat na nápojích či cukroví, které dříve jídávala šlechta. Nabídka bude bohatá a jistě netradiční. Díky nejstarším dochovaným kuchařským knihám máte příležitost ochutnat třeba ořechový chlebíček nebo hrachový dort na sladko. Jakým způsobem se asi dochucovala káva nebo čaj? Pokud se chcete dozvědět jak se dříve stolovalo a u toho ještě si ještě pochutnat na něčem netradičním, zámek v Litomyšli vám přesně tohle nabídne.    

 

Foto: Zámek Lednice