Kolie dlouhosrstá

Čvn 24, 2014 | Bydlení, Rodina, Životní styl

Impozantní a elegantní psí plemeno, které se rádo prohání po svazích hor, to je kolie. Byla speciálně vyšlechtěna za účelem hlídání stád, především ovcí, které se na území dnešního Skotska chovají již tisíce let. Kolie starověkým pastýřům pomáhaly shromažďovat ovce a hlídat, aby se nezatoulaly. Pastevecká práce, tedy chránit stádo před predátory, však v Británii nebyla potřeba, neboť se zde divoké šelmy nevyskytují. To je také důvod, proč kolie dodnes nemá tendenci lovit menší zvířata a není nervózní ani agresivní.

Pokud psovi věnujeme dostatek péče, bude nám vděčným společníkem a v neposlední řadě i věrným hlídačem. Kolie miluje děti a skvěle vychází také s ostatními zvířaty v domácnosti, vzhledem k její velikosti je pro ni nicméně vhodnější rodinný domek, kde bude moci využít prostor zahrady – pokud tuto možnost nemáte, pak je nutné kolii věnovat dostatek pohybu. Jestli vás nebaví klasické procházky, kolie bude nadšená i z nenáročnějšího výcviku, vhodného i pro začátečníky (ale je samozřejmě možné z ní vychovat i šampiona v agility nebo obedience).

Typickým znakem kolie je její dlouhá srst, kterou je koneckonců proslulá. Zbarvena je světle zlatě až sytě mahagonově s černými špičkami chlupů a bílými odznaky, tříbarevně (černé, tříslové a bílé) nebo modře mramorovaně s bílými, případně s tříslovými znaky. Třebaže má srst víceméně samočisticí schopnost, je nutné ji kartáčovat přinejmenším jednou za týden, zvláště v období línání však častěji; pokud tuto povinnost zanedbáme, začnou se tvořit chuchvalce. Kolii nekoupeme!

Pes je v kohoutku vysoký zhruba půl metru, může však vážit i třicet kilogramů. Kromě fascinující srsti nás zaujme také úzký tvar lebky, který připomíná některé chrty. Menší uši jsou na hlavě posazené šikmo, a ačkoliv jsou pouze polovztyčené, vyznačují se perfektní funkčností. Šarmantní siluetu téhle psí krásky doplňuje nízko nasazený ocas, ladně zakončený mírným ohnutím vzhůru těsně na špičce.           

Kolie vám bude dělat společnost i čtrnáct let.

 

Foto: Pixmac.cz