Co a jak s rakytníkem

Srp 18, 2014 | Bydlení, Jídlo, Životní styl

Rakytník, rostlina se zajímavým názvem, kterou moc lidí nezná a ještě méně lidí ji pěstuje. Pro neznalce vypadá jako nebezpečný a jedovatý ptačí zob. Opak je však pravdou. Rakytník je jednou z dalších zázračných rostlin nabytých vitamíny a zdraví prospěšnými látkami. Proč je rakytník tak zdraví prospěšný a na co ho můžeme použít?

Rakytník je rostlina s bobulovitými naoranžovělými plody, které obsahují množství vitamínů A, C, D, E, F, K, také skupinu vitamínů B a tzv. rutin (vitamín P). Kromě množství vitamínů zahrnují další části rakytníku i živiny a další zdraví prospěšné látky, například železo, hořčík, síru, titan, bór, pektin, tříslovinu, flavonoidy a množství organických kyselin.

Z rakytníku se dá vyrábět šťáva, olej, sirup, med, čaj a mnoho dalších produktů. Každý z těchto produktů poslouží jiné části našeho těla, například čerstvé i sušené plody rakytníku pomohou vašim očím, olej bojuje s kožními potížemi, žaludečními vředy, dnou, revmatismem a také tlumí bolesti.

 

Sirup

Sirup se vyrábí pomocí odšťavňovače, kterým vymačkáme šťávu z plodů. Šťávu však můžeme vymačkat i pasírováním. Vymačkanou šťávu zahřejeme na teplotu 70 stupňů Celsia. Při ohřívání šťávy postupně přisypáváme půl kilogramu cukru. Vařící se sirup mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Vzniklý sirup nalijeme do skleniček.

 

Šťáva

Stejně tak jako u přípravy sirupu, i u přípravy šťávy vymačkáme šťávu z plodů rakytníku, a pak ji rovnou nalijeme do nádob. Pokud se vám šťáva nebude zdát dostatečně sladká, můžete si ji dosladit.

 

Med

V první řadě si podle výše uvedeného postupu vyrobíme šťávu, kterou pak smícháme s tekutým medem. Med uchovávejte v chladu a temnu a v zimě jej požívejte po lžičkách každý den. Zajistíte si tak dostatečný přísun vitamínů.

 

Drť

Z rakytníku můžeme vyrobit i drť, kterou vytvoříme rozdrcením sušených plodů. Drť uchovávejte v tmavé nádobě.

 

Čaj

Zimu si zpříjemníme s rakytníkovým čajem, který uvaříme z 1 lžičky bobulí rakytníku, 1 lžíce jablečných křížal a 1 lžičky meduňky. Suroviny smícháme a zalijeme horkou vodou, která přešla bodem varu. Zalitou směs pak necháme 15 minut louhovat. Na závěr vylouhované suroviny vymačkáme a čaj přecedíme. K doslazení čaje použijte med.

 

Olej

Olej vyrobíte z rakytníku usušením jeho plodů. Sušte jen do té fáze, dokud si budou plody uchovávat svoji barvu a vůni. Usušené plody pak rozdrtíme a naředíme olivovým, sezamovým či mandlovým olejem. Po následující tři týdny necháme olej odstát na teplém místě. Olej aplikujeme na pokožku.

 

Trápí vás padání vlasů?

Máme pro vás i radu na závěr. Pokud vás trápí padání vlasů, vyrobte si rakytníkovou kúru proti padání vlasů. Tentokrát nemusíte používat pouze plody rakytníku, ale i jeho listy. Připravte si sto gramů listů i plodů a povařte je v půl litru vody. Kúru vařte sedm minut a pak ji sceďte. Kúru pak popíjejte po dobu tří týdnů.

 

Foto: Pixmac.cz