První třída se blíží

Srp 21, 2014 | Rodina, Životní styl

Prázdniny se pomalu, ale jistě blíží ke konci a školní rok už skoro klepe na dveře. Vaše dítko si užívá pár posledních volných dnů a s prvním zářím zažije svůj první den ve škole? Pokud i vy máte doma prvňáčka, měli byste vědět, co bude váš budoucí školáček potřebovat do první třídy.

 

Pokud se vaše ratolest chystá do první třídy, měli byste se o jeho hladký nástup postarat vy. Šestileté dítě se samo o sebe nepostará, neví, co bude potřebovat, a ani neví, co ho vlastně čeká. Kromě toho, že byste měli dítěti pořídit veškeré školní potřeby, které bude potřebovat, měli byste ho na nástup do první třídy a do jeho nového světa připravit i psychicky.

V první řadě si sestavte seznam, na kterém si sepište, co všechno bude vaše dítě potřebovat. Jde o školní aktovku, penál, dále psací potřeby, desky a obaly, sešity, papíry a v neposlední řadě také výtvarné potřeby.

 

Batoh nebo aktovku?

Pořádný a kvalitní batoh či aktovka by měly být základem školáčkovy výbavy, protože vaše dítě je ještě malé a špatný batoh by mu mohl zničit záda. Pokud tedy nechcete vašemu dítku do budoucna zajistit skoliózu páteře a krunýř, do batůžku raději zainventujte.

Kvalita však nemusí znamenat tu nejvyšší cenu. Kvalitní batoh či aktovka by měly mít výztuhu na zádech a dostatečné množství kapes na všechny školní potřeby, pomůcky a drobnosti. Batoh by měl být zároveň lehký i prostorný.

 

Penál a psací potřeby

V tašce určitě nesmí chybět penál, do kterého naskládáte veškeré psací potřeby, tužky a pastelky. Penál, stejně tak jako aktovka, musí splňovat přísné nároky kvality i představ vašich dětí. Prvňáčkovi určitě pořiďte prostorný a přehledný penál, ve kterém se vyzná.

Co se samotných psacích potřeb v penálu týče, pořiďte dětem raději trojhranné pastelky, tužky tří základních typů tvrdosti a plnicí pero. Nezapomeňte na drobnosti, jako je ořezávátko, guma, nůžky s kulatou špičkou a krátké pravítko.

 

Co se hodí?

Existuje spousta dalších potřeb, které by se vašemu dítku mohly hodit a které nejsou školou povinně zadány. Pro přehlednost a estetický vzhled sešitů a učebnic budete potřebovat tvrdé desky na sešity, obaly na sešity i učebnice (velikosti A4 a A5), notýsek neboli úkolníček, krabičku na svačinu, láhev na pití, přezůvky a hlavně desky na písmena a čísla.

 

Výtvarná výchova

Jednou z nákladných složek, která však vaše dítko potěší, jsou potřeby do výtvarné výchovy. V první třídě bude školáček potřebovat vodové barvy, tempery, voskovky, křídy, plastelínu, desku pod plastelíny, lepidlo a také kelímek na vodu a štětce. Určitě nezapomeňte na zástěrku, aby se dítě neumazalo.

 

Tělocvik

Další výchova, do které musíte dítě vybavit, je tělesná výchova. Do té dítku pořiďte přezůvky, teplákovou soupravu, tričko a kraťasy.

 

A než půjde do školy, přibalte mu ještě pusu na čelo.

 

Foto: Freerangestock.com