Liči nebo avokádo oživí váš jídelníček

Zář 16, 2014 | Jídlo, Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Banány, jablka, rajčata, okurky, papriky. Klasická vitaminová rutina většiny Čechů. Zkoušeli jste však někdy v supermarketech zabrousit i do oddělení s exotickým ovocem nebo méně známou zeleninou? Pokud ne, možná je na čase to změnit. Utíká vám totiž nejenom spousta vitaminů, které dozajista oceníte s nastupujícím podzimem, ale i potěšení vašich chuťových buněk.

 

Fíky

Možná už jste někdy zkusili sušené fíky. Že vám moc nechutnaly? Pak byste rozhodně neměli zanevřít na ty čerstvé. Chutnají totiž mnohem lépe, skoro jako švestky, ale mnohem šťavnatější. Obsahují například vitaminy A a C a použít je můžete jak do salátů, tak třeba i jako přílohu k masu. Fíky také přispívají ke snížení cholesterolu.

 

Pomelo

Šťavnaté exotické ovoce, které sice může připomínat grapefruit, hořké však není ani trochu. Obsahuje například vitamin A, sodík nebo železo. Kromě toho představuje tento citrus perfektní osvěžení třeba v létě. V zimě pak dodá chybějící vitaminy, díky kterým se vám bude rýma obloukem vyhýbat. Pomelo také působí příznivě na srdce a přispívá ke správnému trávení.

 

Fenykl

Jako koření ho má ve své sbírce spousta kuchařek. Vyzkoušeli jste však někdy čerstvý fenykl? Tato málo známá zelenina se dá využít různými způsoby jak na saláty, tak i jako skvělá příloha k masu. Má nasládlou chuť a příznivý účinek na srdce či růst kostí.

 

Avokádo

Avokádo, ovoce pocházející ze střední Ameriky, je významným zdrojem bílkovin, vitaminu E, B, C či karotenů. Je to taková malá vitaminová bomba, která dodá energii a utužuje organismus. Také snižuje cholesterol a skvěle chutná. Díky živinám, které obsahuje, je bohatě využíváno i v kosmetice. Některé ženy si z něj například vyrábí skvělou vyživující masku na vlasy či pleť.

 

Liči

Roztomile narůžovělé ovoce, s jehož pěstováním začali Číňané. Řeč je o liči, které obsahuje řadu významných látek jako je například vápník či sodík. Bohaté je také na vitamin C. Uprostřed tohoto ovoce najdeme pecku, která se ovšem nejí. Odedávna bylo liči používáno k léčení nejrůznějších nemocí od kašle až po nádory.

 

Foto: Freerangestock.com