Snad každý z nás sbírá houby – ať už jsme z venkova nebo z většího města. Je to prostě taková tuzemská libůstka, která má jen málokde ve světě obdoby. Ovšem pokud se opravdu daří, nastává tak trochu problém, jak s tou nadílkou naložit. Na smaženici může jít jen určitá část, zbytek se hodí uchovat pro budoucnost. V zimě přeci přijdou houby do polévky určitě vhod.

 

 

Klasické sušení hraje prim

Snad každému je jasné, že nejčastější (a současně i nejstarší) metodou uchovávání hub je sušení. Sušíte také na papíře? To se příliš nedoporučuje, lepší bude pořídit si síto, aby mohl k houbám volně proudit vzduch ze všech stran. Když se plátky hub začnou lámat a při pohybu celým sítem i patřičně chrastit jako hromádka kostiček, je proces sušení ukončen. Teď už jen vše uzavřít do skleněných dóz, a to z nanejvýš praktických důvodů – aby se k nim nedostal hmyz a aby nenavlhly.

Houby se dají i sušit v soli, stačí vlastně jen nakrájené houby dát na pekáč a zasypat vrstvou soli. Po určité době pak všechny houby pustí zadržovanou vodu, a ta sůl následně rozpustí. Vzniklou směs pak udržujeme v teple a voda se odpaří, opět pak vše dáme do skleněné dózy.

 

Naložení do octa

A teď trošku na kyselý způsob. Houby se nakládají i do octa, povaří se asi tři minuty v lehce osolené vodě, scedí a hurá s nimi do sklenic. Poté je zalijeme vychladlým nálevem z octa, cukru, soli, hořčičného semínka, bobkového listu nebo pepře, to vše vlastně spíše podle chuti. Sterilizujeme asi dvacet minut při teplotě devadesáti stupňů Celsia.

Na závěr ještě další malý tip – houby se dají i zamrazit v mikrotenových sáčcích, ale předtím se musí pečlivě umýt a povařit. Specifickým odvětvím je pak nakládání v tuku, ale to je už trochu složitější.

 

Foto: Pixmac.cz


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 70 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
Share