Občerstvení na Silvestra

Pro 30, 2014 | Jídlo, Životní styl

Asi už je načase popřemýšlet, co bychom naservírovat svým hostům jako silvestrovské občerstvení. Pokud vás již nudí tradiční jednohubky a chlebíčky s vlašským salátem a pokud byste chtěli svůj silvestrovský stůl oživit, pak určitě čtěte dál. Představíme si pár receptů, které by se nám mohly na Silvestra hodit.

Snad celé Vánoce, počínaje Štědrým dnem, se pomalu začínáme těšit na Silvestra a důvod je prostý. Do Vánoc jsme cukroví jíst nemohli, aby nějaké zbylo na Vánoce. Po štědrovečerní večeři jsme každý rok naopak tlačeni k tomu, abychom je konečně dojedli, jinak nám bude doma strašit celý rok, a tak nám cukroví leze i ušima a my se jen těšíme, kdy si naopak budeme moci dát něco slaného. K slaným hodům vybízí Silvestr a silvestrovské občerstvení. Jenže po několika letech nás i Silvestr omrzí, kdo by chtěl pořád jíst jen chlebíčky a jednohubky? Pokud patříte mezi jedince, kteří by rádi zkusili něco nového, pak se s námi můžete inspirovat.

Slané variace z listového těsta

V první řadě se podíváme, co všechno můžeme připravit například z kouzelného listového těsta. Níže uvedené listové recepty budou jen ve slaných variacích, neboť si myslíme, že k Silvestru se hodí spíše slané jídlo. Pokud však chcete, není nic jednoduššího, než si recepty upravit na sladko.

Šneci z listového těsta

Rozválejte listové těsto a na rozválený plát položte slanou náplň z rajčatového základu (kečup, protlak), sýru, šunky, salámu a koření. Přidat můžete i zeleninu, například špenát, a kečup můžete vyměnit za smetanu. Následně těsto rozřezejte na plátky a srolujte do šneků. To je vše a můžete péct na pečícím papíru.

Slaný závin

Slaný závin se dělá v podstatě stejně jako šneci (i náplň může být stejná), akorát plát nerozkrájíme, ale smotáme do štrůdlu. Před vložením do trouby potřete vajíčkem a posypte kořením (třeba kmín).

Tyčinky

Rozválejte těsto, posypte kořením (hrubozrnnou solí, kmínem, sezamem) a nakrájejte na plátečky. Těžší variantou je motání tyčinek do oválného tvaru.

Miniatury

Zajímavou variantou jsou malé pizzy nebo malé langoše. V podstatě připravujete stejně jako normální pizzu a normální langoše, jen vykrajujete malá kolečka ve velikosti jednohubky.

Masové pochutiny

Co se masa týče, můžete připravit miniřízečky z drůbežího masa, které nakrájíme na malé 5 centimetrové řízečky, obalíme v trojobalu a smažíme. Možností jsou i kuličky z mletého masa, které připravíme klasicky jako karbanátky a pak je smažíme v oleji.

Zlaté tečky na konec

Další chuťovkou jsou sušené švestky ve slanině (švestku obalíme slaninou a spíchneme párátkem), jednohubky bez pečiva (sýr s olivou spíchnuté párátkem), tortilloví šneci (tortillu potřeme pomazánkou, naplníme náplní, smotáme a zabalíme do potravinářské folie, přes noc necháme uležet a ráno rozkrájíme na plátečky/šneky).

 

Foto: Pixmac.cz