13 tipů na maximální využití jedlé sody

Úno 16, 2015 | Bydlení, Krása, Zajímavosti, Životní styl

Všichni ji máme doma, nenápadný bílý sáček, který skoro nic nestojí, a jeho obsah jednou za čas použijeme do perníku. Nuda a navíc věčná škoda! Jedlá soda je takové malé zapomenuté bílé zlato, které nám může ušetřit spousu peněz za drahé čisticí prostředky či kosmetiku. Takže nebojte se sody a vzhůru do experimentů!

Péče o zuby a ústní dutinu

  • Jedlá soda má skvělé bělicí účinky. Jednou za týden si zkuste přetřít zuby zažloutlé od kávy, čaje či nikotinu kartáčkem namočeným do jedlé sody. Častěji to ale nezkoušejte, při častějším použití soda obrušuje zubní sklovinu.
  • Pokud toužíte po opravdu svěžím dechu, nasypte čajovou lžičku do půl hrnku vody a zamíchejte. Směs protřepte v ústech, vykloktejte a ústa pak důkladně vypláchněte vodou. Tento postup vůborně pomáhá i když vás začne pobolívat v krku. Nepříjemný zápach z úst není překrytý, ale díky neutralizačním schopnostem jedlé sody úplně mizí.
  • Rovnátka a jiné ústní aparáty můžete namočit ve směsi dvou lžiček jedlé sody rozpuštěné ve dvou deci teplé vody. Jedlá soda napomáhá odlepení zbytků jídla, neutralizuje pachy a pomocí zubního kartáčku můžete ústní aparáty pak jednoduše vyčistit.

Peeling

  • Své oblíbené čisticí mléko, gel nebo hydratační olej smíchejte s jedlou sodou na kašičku a použijte jako peeling. Směs báječně hydratuje, zbavuje pokožku černých teček a zanechává pleť hedvábně jemnou a omlazenou. Do směsi můžete pro zvýšení čisticího účinku přidat kapku citronové šťávy. Jedlá soda působí na pleť tak jemně, že sodový peeling můžete používat opravdu tak často, jak potřebujete.

Manikúra a pedikúra

  • Trochu vody, trochu mýdla a trochu jedlé sody rozmíchejte v dlaních. Získáte tak skvělý peeling, který změkčuje kůži na rukou, zbavuje ruce odumřelých kožních buněk a celkově omlazuje pokožku. Tato kúra skvěle zabírá i v případě, že potřebujete z rukou dostat pryč nepříjemný zápach. Nakonec ruce ošetřete dobrým mastným krémem.
  • Stejný postup jako v předchozím bodě platí i pro nohy. Nasypte sodu do lavorku s teplou vodou, při koupeli si jemně masírujte chodidla a jedlá soda je znatelně zjemní.

Zdravé a krásné vlasy

  • Jedlá soda pomůže odstranit zbytky vlasových produktů jako jsou gely, laky nebo příměsy do šamponů. Tyto látky nejsou na vlasech vidět, ale způsobují, že vlasy působí unaveně, nezdravě a více se mastí. Přisypte proto do svého oblíbeného šamponu trochu jedlé sody a směsí si vlasy umyjte. Existuje dokonce tzv. metoda “no-poo”, při které si myjete vlasy pouze jedlou sodou a jablečným octem. Vaše vlasy se tak zbaví všech chemických zátěží a znovu ožijí svou přirozenou zdravou krásou.
  • Při péči o zdravé a krásné vlasy nesmíme zapomínat na čistotu kartáčů a hřebenů. Dvě čajové lžičky sody rozpušťte v teplé vodě, hřebeny v ní nechte několik minut ponořené, pak pořádně opláchněte a nechte uschnout. Zázračně se tak vyčistí i kartáče, které by se vám už zdály na vyhození.
  • Stejně jako hřebeny by se měly udržovat v čistotě štětce na pudr či tvářenku. Ty by se měla důkladně umývat každý týden, protože se na nich usazuje spousta nečistot, které si potom opět nanášíme na obličej a které mohou způsobovat nehezké kožní problémy. Nálev z jedlé sody je opět pro kosmetické vybavení ideálním řešením.

Boty bez zápachu a čisté sportovní vybavení

  • Tašky z posilovny, boty, podložky na jógu… Vše během sportovních výkonů nasává nepříjemný zápach potu. Není nic snazšího pro jeho odstranění, než vše posypat jedlou sodou, nechat přes noc působit a pak opláchnout. V případě tašek nebo bot ještě můžete zkusit jedlou sodu nasypat do gázového pytlíčku a vložit dovnitř. Pro zvýšení dezinfekčního účinku můžete k sodě přidat pár kapek tea tree oleje.

Koupelna zářící čistotou

  • Nemusíte kupovat drahé neekologické čisticí prostředky. Pro bezpečné a efektivní vyčištění vany, umyvadla či dřezu stačí vše posypat jedlou sodou a pak vydrhnout vlhkou houbičkou. Povrch pak důkladně opláchněte čistou vodou. Pokud nad vámi i přes to nečistoty a vodní kámen vítězí, smíchejte jedlou sodu, kuchyňskou sůl a čisticí prostředek na nádobí. Na tuto kombinaci je veškerá špína světa krátká.

Skvělý pomocník do pračky

  • Pracímu prášku výrazně usnadníte práci, když k němu při praní prádla k němu přidáte asi 1/2 hrníčku jedlé sody. Ta lépe vyrovná pH vody a prádlo bude čistší a jasnější.
  • A myslete i na svou pračku, tu starou věrnou pomocnici. Půl hrníčku sody a krátký prací program bez prádla zbaví pračku zápachu, vodního kamene, mastnoty i usazenin.