Hipster všude, kam se podíváš

Úno 20, 2015 | Zajímavosti, Životní styl

Také v poslední době kolem sebe neustále slýcháváte jedno zvláštní slůvko, a to slovíčko hipster? Zajímalo by vás, jaký má význam? Možná, že jste již stejně jako my pochopili, že jde o označení životního stylu člověka, nebo ne?

Dalo by se říci, že slovo hipster je na to, jak je omílané a často skloňované, stále slovem nepoznaným a nepochopeným. Různí lidé si tento pojem vykládají různě, a tak se vám asi nikde nedostane ucelené odpovědi. Třeba vám v přehledu pomůže naše charakteristika, kterou jsme vytvořili ze sesbíraných informací a názorů.

Hipster jako alternativní pozér a novodobý bohém

Pokud bychom měli být upřímní, tak musíme na rovinu říci, že význam slova hipster se se skutečností trochu rozchází. V dnešní době je totiž trendem být trendy a podléhat tak současným stylům. Kdyby to totiž byla pravda, tak by hipster nebyl nikdo jiný než mladý intelektuál ve stylu intelektuálních spisovatelů první poloviny minulého století. Představte si člověka se starou knížkou sedícího v kavárně a debatujícího o politice a současné kultuře. V dnešní době jde však bohužel spíše o pózu, než skutečné zaujetí.

Fenomén hnutí

Slovo hipster a vůbec fenomén hnutí je jasným produktem americké kultury vycházející z poválečných let. Pojem hipster byl ve svých počátcích spojován například s jazzmany Dizziem Gillespie nebo Charliem Parkerem a novým stylem Bepop. Podklad slovu hipster dal literární kritik Anatole Broyar v eseji „Portrét hipstera“. V 50. letech představovali hipsteři opozici vůči tehdejší bílé americké kultuře. V dnešní době má slovo hipster s původním významem pramálo společného.

Původním sídlem hipsterů je Brooklyn, a to čtvrť Williamsburg.

Kdo může být hipsterem

Dejte si však pozor, hipsterem nemůže být jen tak někdo. Aby někdo mohl být hipster, měl by se řadit k nižší střední třídě a měl by studovat na univerzitě. Pokud si myslíte, že jde hlavně o lidi z filozofických a sociálně zaměřených fakult, mýlíte se. Hipsteři jsou většinou lidé, kteří jsou proti konzumu, ale využívají kapitalismu pro svou obživu. Často pracují v oblasti designu, webů, aplikací a umění.

Jak vypadat jako hipster?

Hipsteři mají specifický módní styl. Oblékají se nedbale elegantně a směřují hlavně k vintage stylu. Projděte si second handy nebo zapátrejte hluboko ve skříni. Tak trochu „omšelá“ image je výrazem boje proti konzumu. Hipster nosí staré kostkované košile, úzké kalhoty, svetry a intelektuální brýle.

Jak žít jako hipster?

Hipster poslouchá nezávislé alternativní umělce a odmítá konzum popového průmyslu. Poslouchat může cokoli, hlavní je, aby styl autorů hudby odporoval popovému klišé.

Hipster hlavně hodně čte. Pro hipstery jsou mekkou Tao Lin a Dave Eggers, ale také klasici jako Thoreau, Whitman, Kerouac nebo Ginsberg. A hlavně politikaří.

Známé osobnosti jako hipsteři

Nejznámějšími hipstery dnešní doby jsou například herec James Franco, herec Zach Galifianakis nebo zpěvák Russell Brand.