Zázvor, rostlina nesmrtelnosti

Úno 24, 2015 | Jídlo, Rodina, Zajímavosti

Nenápadný žlutavý oddenek, na pohled nijak vábný, ale tolik chuti a síly uvnitř!  Jen málokterá rostlina oplývá takovým množstvím léčivých účinků jako právě zázvor. Jeho výrazné štiplavé vůni musíte nejdříve přijít na chuť, ale jakmile se tak stane, definitivně se do něj zamilujete. Přinese totiž vašemu tělu mladost, zdraví a štíhlost a vaší duši pohodu a odolnost vůči stresu.

Zázvor je exotická rostlina původem z Číny a Indie, v Evropě je však známý už po staletí. Milovali ho Řekové i Římané a evropská středověká kuchyně jej od nich volně přejala. Po období středověku zájem o zázvor značně ochladl, ale renesanci dnes zázvor opět zažívá díky zájmu o tradiční léčitelství.

Koření lásky

Od starověku je zázvor považován za afrodiziakum a dlouho byl proto nazýván “koření lásky”. Pokud chcete tuto jeho schopnost využít ve svém životě, nakrájejte čerstvý kořen zázvoru na kolečka a nechte vylouhovat v kvalitním lihu. Pak stačí jen pár kapek zázvorového lihu přidat do romantického koktejlu a uvidíte, jak se vám i vašemu protějšku vlije milostná energie do žil. A nemusíte používat tento preparát jen k podpoře romantiky, pomáhá i ve chvílích, kdy milování je to poslední, na co byste měli náladu – působí blahodárně na klimakterické obtíže, tiší bolesti hlavy, zmírňuje nevolnost a tlumí menstruační bolesti.

Pro mladistvý vzhled a vitalitu

Zázvor je obecně pro ženy blahodárná rostlina. Pomáhá udržovat mladistvý vzhled a vitalitu. Recept je snadný – jedna čajová lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru s medem denně pomáhá v těle odbourávat tukové zásoby, protože zázvor stimuluje tvorbu trávicích enzymů, zlepšuje vstřebávání živin do našeho těla a podporuje správný chod metabolismu. Blahodárně působí při bolestech střev způsobených nadýmáním a upravuje činnost trávicího traktu. Některé ženy mohou trápit zdlouhavé kvasinkové infekce, ale zázvorová pomoc je nasnadě. Je prokázáno, že zázvor má silné antibakteriální účinky a působí také jako slabé antibiotikum. V tomto případě se doporučuje jako koření při úpravě jídelníčku a jako přísada do léčivých koupelí. Posledním velkým požehnáním zázvoru pro ženy je jeho schopnost mírnit těhotenské nevolnosti. V těhotenství ale buďte se zázvorem opatrnější, nálev pijte slabší a slazený medem.

Rostlina nesmrtelnosti

Jaké jsou další blahodárné účinky zázvoru? Kde jenom začít… Podporuje trávení, působí jako prevence proti chřipce a rýmě, zmírňuje cestovní nevolnost, zabraňuje překyselení žaludku,… To jsou ale jen ty krátkodobé okamžité účinky, které oceníme, když je nám zrovna ouvej. Dlouhobě podávaný zázvor pomáhá udržet naše tělo ve skvělé celkové kondici – mírní fyzickou i psychickou vyčerpanost, celkově zvyšuje imunitu organismu, čistí krev, zvyšuje metabolické pochody, povzbuzuje činnost jater a ledvin a zlepšuje paměť. Ne nadarmo se mu proto říká “rostlina nesmrtelnosti”.

Výborný v kuchyni

Jak zapojit blahodárné účinky zázvoru do svého života? Není nic snazšího, naučte s ním vařit. Jeho specifická chuť je nepostradatelná pro orientální kuchyni, která je velmi chutná a zdravá zároveň. Skvěle se doplnuje s kuřecím masem i s rybami. Při chřipce se pak zvykněte na zázvorový čaj s medem a uvidíte, jak vaše tělo zesílí a celkově se ozdraví.

Chtěli byste vyzkoušet nějaké recepty se zázvorem? Tady jsou!

Zázvorové hubnoucí tajemství

Ingredience: 170 g čerstvého zázvoru, 3-4 citrony, hrst čerstvé máty, 1,5 l horké vody, 4 lžíce medu

Oloupaný a nastrouhaný zázvor dejte do hrnce a přidejte vymačkanou šťávu z citronů. Pak přidejte nasekané bylinky a med. Přilijte horkou vodu a na 20 minut nechte vylouhovat. Tekutinu přeceďte přes sítko, vychlaďte v lednici a popíjejte během dne.

Prevence proti chřipce, viróze a nachlazení

Připravte si sklenici s víčkem, stačí i menší. Zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky a naplňte jím sklenici do poloviny. Vymačkejte dostatečné množství citrónové šťávy a zázvor ve sklenici jí zalijte, až je sklenice téměř plná. Na závěr přidejte vrchovatou polévkovou lžíci medu, sklenici uzavřete a uložte do lednice. Užívejte ráno a večer malou lžičku jako prevenci v chřipkovém období.

Kuře na zázvoru

Ingredience: 1 kuře, 200 g másla, citronová kůra, zelená petrželka, mořská sůl, čerstvý zázvor, 10% pivo, 750 ml kuřecího vývaru, čerstvý zázvor, 2 citrony, 1 lžíce hladké mouky

Nastrouhanou citronovou kůru smíchejte s nasekanou petrželkou a solí a v této směsi obalte plátky másla, na ně nastrouhejte čerstvý zázvor a vsuňte pod kůži kuřete. Do pekáče vlijte pivo, kuřecí vývar, přidejte zázvor a dobře zamíchejte. Do lázně vložte kuře a ve vyhřáté troubě na 170 °C pečte asi hodinu.  Pak kuře vyndejte, slijte většinu šťávy a dopečte dozlatova.

Slitou šťávu vyduste na tuk, zaprašte 1 lžící mouky, přidejte okrájený a na plátky nakrájený citron a provařte.