Jak najít novou práci

Dub 16, 2015 | Peníze, Životní styl

Najít si práci je pro většinu z nás těžký oříšek. A když už se to povede, zákon schválnosti zafunguje dokonale: ve stejný čas se sejdou dvě nabídky. Jenže která z nich je ta pravá? Přemýšlíte nad tím dnem i nocí, ale nemůžete se rozhodnout. Co s tím? Poradíme vám, jak si vybrat své budoucí pracoviště tak, abyste v něm byli opravdu spokojení.

Atmosféra

Zkuste si vzpomenout, jak na vás během pohovoru působila atmosféra v dané firmě. Zdálo se vám, že pracovníci jsou spíše napjatí? Nebo si naopak práci užívají? Tyto na první pohled nedůležité detaily hrají důležitou roli. Především pak pokud jste týmový hráč a potřebujete kolem sebe pozitivní atmosféru. Uvědomte si, že lidé, které jste potkali, mohou být vaši kolegové na několik dalších let.

Nadřízený

Setkala jste se již se svým potenciálním šéfem? Pokud ano, je to pro vás poloviční výhra. Dejte na první dojem i na to, jak s vámi během pohovoru komunikoval, případně jaké otázky vám pokládal. Jestliže máte pocit, že s vámi mluvil arogantně, popřípadě se vyptával na příliš osobní otázky nebo vám dopředu dával najevo, že jste pro něj jako čerstvá absolventka nebo žena po rodičovské dovolené neperspektivní, pak je nejspíš něco v nepořádku. Opravdu byste s takovým člověkem chtěla řešit každodenní pracovní problémy?

Pracovní prostředí

To, jak vypadá vaše budoucí kancelář a celkově interiér celého pracoviště, může mít dopad na vaši psychiku a následně na váš pracovní výkon. Zkuste si sama sebe představit, jak každý den docházíte na dané místo, ve kterém trávíte půlku svého dne. Je vám tato představa příjemná? Nebo se naopak cítíte trochu stísněně? Význam pohodlí v zaměstnání úměrně stoupá s dobou, kterou v něm hodláte trávit.

Plat versus nervy

Vyšší plat nebo pohodovější práce bez stresu. Dvě důležité podmínky, se kterými bojuje nejeden uchazeč o práci. Kterou ale upřednostnit? Pomoci vám může jednoduchá metoda. Na papír si sepište, čeho byste chtěla v nejbližší době dosáhnout a co je pro vás v osobním i pracovním životě nejdůležitější. Zaměřují se vaše cíle spíše na osobní a rodinný život, nebo naopak toužíte po uznání, kariéře a možnosti dopřát si všechno, co budete chtít? V drtivé většině případů velikost výplaty úměrně stoupá se stresem. Je proto vhodné si uvědomit, kdy upřednostnit zdravé nervy a osobní život a kdy dostatek financí.

Zkušenosti

Jednoduchým pomocníkem při rozhodování je také internet. Pokud jste to ještě neudělala, zkuste si najít recenze vašeho potenciálního zaměstnavatele od jeho klientů. V hodnotících fórech se vám určitě podaří najít hodnocení, která vám tuto organizaci ukážou i z trošku jiného světla.