Prvňáčci: víte, jak s nimi mluvit o škole?

Srp 23, 2015 | Radíme, Rodina, Životní styl

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci a malí budoucí prvňáčci za chvíli zasednou za školní lavice. Pro všechny bude tato změna zásadní, nadobro zamávají školce a budou si muset rychle zvyknout na nový režim. Možná jste z této vidiny nervózní a obáváte se, aby vaše dítě tento přechod bez problémů zvládlo. Poradíme vám, jak s prvňáčky o nástupu do školy mluvit a co jim naopak rozhodně neříkat.

Motivujte je

Mluvte s dětmi o tom, co všechno se ve škole naučí. Děti jsou zvídavé bytosti a většinu z nich nadchne představa, že budou sami zvládat psaní a počítaní. Řekněte jim, že ve škole potkají spoustu nových kamarádů a taky hodné paní učitelky, které jim vždy se vším pomůžou. Nestavte dítěti vzdušné zámky o tom, jak to ve škole vypadá, ale určitě vyzdvihněte všechna možná pozitiva, která vás o škole napadnou.

Nevyhrožujte

I tomu nejmírnějšímu rodiči občas ujedou nervy a dítě okřikne, případně použije nějakou výhružku. Rozhodně se však vyvarujte spojením, jako jsou „Však počkej, ve škole už tě naučí, jak se máš chovat,“ a podobným výhružkám, které prezentují dítěti školu jako místo, kde na ně budou dohlížet přísní učitelé, nezažijí žádnou legraci a vlastně to bude spíš utrpení. Děti si spoustu věcí pamatují a často si na ně vzpomenou v tu nejméně vhodnou chvíli – například při prvním školním dnu během vodopádu slz a přemlouvání rodičů, jestli do té školy opravdu musí chodit. Škola nemusí být v představách pohádkovým místem, rozhodně by však neměla být něčím, čemu se bude chtít za každou cenu vyhnout.

Projděte se ke škole

Ať už vás prvňáček bude chodit do školy sám nebo s kamarády, je dobré si společně projít cestu od domu až do školy. Po cestě si můžete všímat, co se nachází v okolí a vyprávět si třeba takový malý příběh o žlutém domku, velkém stromě, nebo třeba kočce v okně. Dítěti podobné říkání může během prvních školních dnů pomoci a díky záchytným bodům nezabloudí.

Nepřehánějte to s přípravou

Někteří rodiče jsou až moc horliví v připravování svých dětí na školu. Samozřejmě není nic špatného na tom, když s dítkem začnete probírat písmenka nebo počítat. Určitě ale nezkoušejte vstávat týden před školou v sedm hodin ráno, nebo si dělat zkušebně každý den úkoly. Docílíte akorát toho, že dítě si školu zprotiví. Mějte na paměti, že děti jsou přizpůsobivé a na změny si zvykají o poznání lépe než dospělí, není proto vůbec nutné podobné přípravy s dítětem zkoušet.