Jak skladovat úrodu ze zahrady

Říj 17, 2015 | Jídlo, Rodina, Zajímavosti

Měli jste letos bohatou úrodu a přemýšlíte, kam s ní? Možná jste už zpracovali kde co, ale třeba vás nenapadlo, co všechno se dá vlastně zavařit. Anebo usušit. Máme pro vás několik tipů, co s bohatou úrodou.

Zavařování zeleniny, ovoce nebo hub

Pravidla zavařování asi většina zná: například to, že zavařovat se mají pouze kvalitní zelenina/ovoce, sklenice i víčka musí být vyvařená a mezera mezi tekutinou a víčkem by měla být zhruba 1,5 cm. Zásady to nejsou nijak překvapivé. Může vás však překvapit to, co všechno vlastně můžete do takové zavařovací sklenice dát. Ze zeleniny je to kromě tradičních okurek také: zelí, rajčata, paprika, červená řepa. O něco méně se pak zavařují cukety, chřest, dýně, česnek, nebo třeba mladé cibule. Z ovoce pak můžete zkusit protentokrát třeba zavařený rybíz, angrešt, blumy, nebo dokonce borůvky, maliny i brusinky. Zavařováním můžete uskladnit opravdu skoro všechno. Spousta lidí například ráda zavařuje také houby, které jsou často v kyselejších nálevech. Zavařovat můžete téměř jakýkoli druh, mezi nejchutnější se však řadí lišky, václavky nebo ryzce.

Sušení

Zavařování není jediný možný způsob, jak letní úrodu schovat na později. Snad ještě jednodušší je takové sušení. Kromě ovoce, jako jsou jablka, hrušky, nebo maliny si usušte také zeleninu. Během zimy ji určitě oceníte třeba v polévce. I tady se nekladou žádná pravidla, usušte si třeba rajčata, cibuli, brokolici či mrkev. Jak na to? Sušička není nutností, postačí vám obyčejná trouba. Zeleninu v ní však nesušte na více jak 50 stupňů, zbytečně byste tak ztráceli vitaminy. V případě plynové trouby nechte dvířka pootevřená, aby měla pára kudy odcházet, u elektrické stačí spustit ventilátor.

Podobně se můžete vyřádit také se sušeným ovocem a udělat si třeba takové ovocné placky. Postačí vám rybíz, maliny, angrešt nebo ostružiny. Ovoce omyjte, rozmixujte dohromady, promačkejte přes síto. Nachystejte si plech a vyložte jej pečícím (případně pergamenovým) papírem, je vhodné ho také velmi lehce potřít olejem, placky pak půjdou lehce sloupnout. Na plech pak nalijte asi půl centimetru tlustou vrstvu směsi a sušte tak dlouho, dokud neztuhnou, ale zároveň půjdou z papíru odloupnout. Ovocné placky jsou skvělou volbou, jak zahnat chuť na sladké a přitom se vyhnout nezdravým cukrům.